JAGODINA - U Jagodini je od roze vina i soda vode napravljen špricer od 1.000 litara, do sada najveći na svetu.

Spravljanju špricera, sinoć na terasi jednog restorana prisustovalo je više od 1.000 Jagodinaca i turista, izjavio je menadžer restorana Nikola Pavićević.

20317043-10155398593521590-613057446-o.jpg
Tanjug/Dušan Aničić 

Posudu sa vinom, iz hladnjače, na terasu restorana dovezao je viljuškar i postavio na jedno drveno bure, a zatim su radnici počeli da sipaju soda vodu.

Sve to uz muziku i brojne ljubitelje "dobrog špricera" a najbolji je, tvrdi Pavićević, kada je "pola - pola - pola vina a pola soda vode".

"Mešanje" vina i vode trajalo je više od sat vremena, počelo je tek nešto pre 23 sata a završili, nekoliko minuta posle ponoći.

U okviru ove manifestacije organizovano je takmičenje u brzom ispijanju špricera, koga su podržali brojni sponzori, a svi koji su bili na ovoj manifestaciji su mogli da degustiraju napravljeni špricer.

20314842-10155398593516590-109434782-o.jpg
Tanjug/Dušan Aničić 

U Jagodini je 2012. godine održano prvo pravljenje špricera, napravljen je od 800 litara, a do tada su rekord držali Italijani, Vinarija "Lazarino", sa 575 litara, objasnio je Pavićević.

"Ovim od 1.000 litara smo oborili vlastiti rekord od pre pet godina i ovo je rekord u svetu, niko nije napravio veći", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Tanjug/Dušan Aničić)