Cena paprike najpovoljnija je u Užicu, Leskovcu i Vranju, a krompira u Loznici, gde je ipak babura najskuplja. Jaja i kajmak najskuplji u Beogradu i Novom Sadu

Sudeći po cenama na zelenim pijacama u Srbiji, Beograđanima se isplati da po zimnicu skoknu do Valjeva, jer se samo na 10 tegli ajvara može uštedeti 1.500 dinara.


Naime, u Valjevu tegla domaćeg ajvara košta 400 dinara, a u Beogradu 600, pa ako se četiri komšinice organizuju i podele oko 2.000 dinara troškova za gorivo do Valjeva na kupljenih 40 tegli ajvara, svaka će uštedeti po 1.500 dinara, jer će ih jedna tegla koštati 450 dinara. Usput mogu da kupe i sir, koji je u tom gradu najjeftiniji u Srbiji i košta svega 180 dinara, na čemu će dodatno uštedeti od 120 do 370 dinara po kilogramu.


U ostalim gradovima tegla domaćeg ajvara košta u proseku oko 500 dinara, osim u Čačku, gde su cene u rasponu od 450 pa do 1.000 dinara, zavisno od toga da li je ajvar pravljen od barene ili pečene paprike.


Razlike u cenama na zelenim pijacama po gradovima tesno su povezane s primanjima stanovnika, jer što je prosečna plata manja, to su i cene niže. U ovu sliku jedino se ne uklapa Loznica, na čijoj je zelenoj pijaci cena paprike babure najviša u Srbiji i iznosi 200 dinara po kilogramu, iako su plate Lozničana među najnižim u zemlji.

0802-profimedia.jpg
Profimedia 


Paprike su najjeftinije u Užicu i Čačku, a kornišoni u Leskovcu i Valjevu, dok kilogram ovog povrća najviše košta u Beogradu i Novom Sadu. Ako je Lozničanima za utehu, u njihovom gradu je krompir najjeftiniji, pa se džak od 10 kilograma može pazariti za 250-300 dinara, a za ovo povrće najviše para treba izdvojiti u Beogradu, gde košta 60 dinara.


Bez obzira na to u kom gradu živite, cene variraju u zavisnosti od toga da li robu možete sami da birate ili će vam je prodavci redom pakovati. Roba je još jeftinija ako je kupujete na džak ili na gajbu.


Jaja su najskuplja u Beogradu, dok je kajmak najskuplji u Novom Sadu, gde za kilogram treba izdvojiti i do 900 dinara. U Srbiji su izgleda najujednačenije cene pasulja, koji košta između 250 i 300 dinara, i kupusa, koji košta od 40 do 50 dinara, osim u Novom Sadu, gde kilogram kupusa košta do 70 dinara.


Cunami cena

REN 1.500 DINARA


Cene pojedinog povrća u Čačku poslednjih dana obaraju sve rekorde. Tako su beli domaći luk i koren rena dostigli astronomske cene, pa kilogram luka košta 800, dok ren ide i do 1.500 dinara.

untitled2.jpg
Printscreen 


PROSEČNA NETO PLATA


GRAD ZARADA


Beograd 59.128

Novi Sad 53.929

Valjevo 38.251

Loznica 29.540

Užice 45.974

Čačak 40.526

Vranje 38.464

Leskovac 36.049


* Podaci Republičkog zavoda za statistiku za avgust 2017.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, Printscreen, Shutterstock