Najveći burek na Balkanu napravljen je u Nišu, a sinoć je besplatno podeljen građanima Niša na tradicionalnoj manifestaciji Dani bureka. Ovaj burek u prečniku oko dva metra težio je oko 200 kilograma, a nije ga bilo dovoljno koliko je građana htelo da okusi najomiljeniju nišku hranu.

asdf3.jpg
Foto: M.S.

Ako se merilo vreme od početka sečenja koje su obavile devojke iz pekara dok ogromna tepsija nije ostala prazna može se reći da su Nišlije 200 kilograma bureka pojele za 15 minuta.

asdfasdf.jpg
Foto: M.S.

"Burek se takoreći pekao ceo dan, jedva smo ga doneli iz jedne pekare u Maloštštu. Prvo smo sekli krupnu parčad, a onda smo smanjili porcije da bi što više ljudi probalo. Brašno za ovaj burek je doniralo preduzeće "Bilbi" iz Mladenovca", kažu iz Unije pekara koja je organizovala manifestaciju uz pomoć Turističke organizacije Niša.

wer4.jpg
Foto: M.S.

Prvi podaci kazuju da je prvi burek napravljen u Nišu daleke 1498. godine kada je prema zapisima Turčin Mehmed Oglu otvorio radnju u blizini niške Tvrđave. Za razliku od tada recept se promenio pa se pored brašna, vode i sira ili nekog drugog sastojka koristi i svinjska mast.

qwer6.jpg
Foto: M.S.

Buregdžijada traje do 19. avgusta uveče, a do tada na keju sve posetioce očekuju štandovi gde se može kupiti burek i zabavi program kod amfiteatra na niškom keju.

(Kurir.rs/M.S.)