BEOGRAD/ĆUPRIJA - "Karolina riper" do Ćuprije je stigla preko Indije. Zvanično, ova papričica nastala u Južnoj Karolini Ginisov je rekorder i ima čak dva i po miliona skovila kojima se meri ljutina.

paprike-foto-ap-avg-2018--.jpg
AP/Ilustracija 

Poređenja radi, najljuća feferona čak 25.000 puta manje.

„Onom koji prvi put proba to je šok, neosporno šok za čoveka i za organizam. Inače, zbog tog osećaja i šoka najljuće paprike na svetu se koriste za pravljenje tinktura protiv infarkta, znači pod jezik se stave dve-tri kapljice i diže iz mrtvih“, priča Živojin.

Papričice koje Živojin uzgaja poreklom su iz Trinidada, Indije, Tajlanda. Proizvodnja je organska, nekada radi i po 16 sati dnevno, a tokom godina stekao je iskustvo šta od koje sorte može da napravi.

Najljuća paprika na svetu poznata je po zavijutku na kraju ploda. Inače, toliko

je ljuta da kazan od 50 litara pasulja samo jedan ovaj plod može da učini potpuno nejestivim za običnog gurmana koji voli ljuto.

paprike-foto-ap-okt-2015-.jpg
AP/Ilustracija 

„Te paprike se koriste za sada kod ljudi za pravljenje lekovitih tinktura, za cirkulaciju, dok sosove koje pravim, da kažem, te organske sosove kažu da u Meksiku i u zemljama gde se koristi izuzetno ljuto, kancer debelog creva je sveden na jedan do dva posto za razliku od ostalih delova sveta gde se ne koristi ljuta paprika u ishrani“, istakao je Živojin.

paprike-foto-reuters-feb-2018-.jpg
Reuters/Ilustracija 

Kapsaicin koji paprikama daje ljutinu ima i lekovita dejstva, ali se ne treba zavaravati. Ove crvene, narandžaste i žute lepotice nisu nimalo naivne i potvrđuju izreku da se otrov čuva u malim bočicama.

(Kurir.rs/RTS/Vesna Lazić/Foto: RTS Printscreen)