VRANJE - Vranjska kuhinja bogata je tradicionalnim jelima, a jedno od njih je tarana sa piletinom.

Tarana je takođe produkt južnjačke kuhinje, pripremaju je vične domaćice od sukanog testa napravljenog od brašna, jaja i vode kome se dodaje so.

dsc02694.jpg
Kurir/T.S. 

Testo se razvija oklagijom u tanke kore koje se seku na trake. Tako isečeno testo suši se na suncu. Tarana se pravi krajem leta.

Priprema tarane sa piletinom je jednostavna. Na ulju se uprži povrće, crni luk, beli luk praziluk, šargarepa, paradajz, svež ili mleveni iz flaša. Ovom nadevu doda se skuvana piletina (belo pileće meso, prsa ili fileti).

dsc02696.jpg
Kurir/T.S. 

Dok se sve to zajedno krčka dodaju se začini vegeta, biber i obavezno crvena tucana aleva paprika koja zbog pikantnosti jela može biti i ljuta. Nakon što se piletina ukrčka sa dinstanim povrćem dodaje se voda.

dsc02699.jpg
Kurir/T.S. 

Kada voda provri u nju se spušta tarana. Pre nego što se posuda sa tako pripremljenim jelom stavi u zagrejanu rernu potrebno je da voda sa taranom provri na ringli.

dsc02702.jpg
Kurir/T.S. 

U rerni se jelo krčka oko pola sata. Ukusom tarane sa piletinom oduševljeni su svi oni koji dođu u Vranje i probaju lazanje na vranjski način.

dsc02704.jpg
Kurir/T.S. 

Priprema ovog jela poseban je izazov za domaćice koje udajom postaju Vranjanke.

(Kurir.rs/T.S./Foto: T. S.)