TOPOLA - Predeo oko Oplenca oduvek je bio poznat po vinovoj lozi, pa se ovaj kraj sa ponosom naziva prestonica srpskih čokota, ali i - srpska Toskana.

1567927314srpskatoskanaovihdanapunaradnikafotorina2.jpg
RINA 

Porodica Glišić iz sela Šume kod Topole, decenijama se bavi vinogradarstvom, a na plantaži sada rade četiri generacije.


"Prvi čokot je posađen oko 1700. godine, moj pradeda ga je posadio, a imaju i pisani podaci o tome. Imali smo nekad 96 hektara vinograda", rekao je Aleksandar Glišić.

1567927015aleksandarglisicfotorina.jpg
RINA 

U vinogradima ove porodice sada ima 12 hiljada čokota, a domaćini kažu da je rod u proseku od 25 tona kvalitetnih grozdova po hektaru. Međutim, sve je to zahvaljujući prirodi koja je, kako kažu, na ovom području odradila svoj deo posla.


"Naša geografska širina i dužina je ista kao u oblasti Šampanj u Francuskoj, tako da imamo idealne uslove za proizvodnju grožđa", kaže Aleksandar, a sa njim se slaže i njegov otac Zdravko koji je upravo zahvaljujući grožđu odškolovao decu.


"Ovde su specifična strujanja vazduha i vetrova, a sama zemljina podloga i brežuljkasti predeli savršeno odgovaraju čokotima i daju vinu muskatnu mirišljavost", izjavio je Zdravko.

1567927116zdravkoglisicfotorina.jpg
RINA 

Najstariji u domaćinstvu Glišića je 84-nji deda Tomislav koji sa najviše iskustva i dalje radi, obilazi vinograde i pomaže svojim savetima.

1567927169tomislavglisicfotorina.jpg
RINA 

"Ne bi kralj došao u Topolu da nije bilo dobro. Ali, mora da se radi, bez obzira na sve što nam je priroda dala, da bi se imalo. Ako čekaš da ti padne sa neba, ništa nećes napraviti u životu. ", rekao je Tomislav.

1567927143srpskatoskanaovihdanapunaradnikafotorina.jpg
RINA 

Poučeni dedinim iskustvom, mlađi Glišići kažu da se od vinogradarstva može živeti, ali podsećaju da je u ovom krajevima oduvek važilo - ko hoće da radi, vinograde neka sadi.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: