ČAČAK – Nijedna slava ne može se zamiliti bez slavskog kolača. Neke domaćice se odlučuju da pokažu svoje kulinarsko umeće i lično ga spreme, a neke ga ipak kupuju. Međutim, Vesna Maslać iz Čačka može se pohvaliti da pravi najbolji slavski kolač u Srbiji, jer je za to dobila čak i zlatnu medalju na Pekarijadi.

1574335368vesnamaslacfotorina.jpg
RINA 

“Za najbolji kolač potrebni su jednostavni sastojci, jedan kologram brašna, šećer, so, sveži kvasac i voda. Svaka domaćica ima i svoj tajni sastojak, a moj je kora od limuna koja kolaču daje poseban miris i ukus”, priča Vesna za RINU.

Kad se testo zamesi i kolač ispeče onda na scenu stupa mašta. Najlepši deo svakako je ukrašavanje, a svaki ukras koji prđe kroz Vesnine ruke ima svoju simboliku.

1574335418serpakolacfotorina.jpg
RINA 

“Pored slova stavljamo grožđe da nam vinogradi budu rodni, zatim žito da ambari budu puni, cveće da u kuću donese lepotu i miris, i goluba da donese vernost”, rekla je ova iskusna pekarka.

1574335282gotovkolacfotorina.jpg
RINA 

Za Vesnu pekarstvo nije samo zanat, već veština koju usavršava duže od dvadeset godina.

1574335330slavskikolacserpafotorina.jpg
RINA 

“U manastiru sam videla kako monahinje prave slavske kolače i želela sam i ja da naučim. Očima sam upijala zanat i to znanje kasnije primenjivala kod kuće. Vremenom sam počela da dodajem i neke svoje ideje i ukrase”, kaže ova iskusna domaćica.

1574335457rernakolacfotorina.jpg
RINA 

Ono što Vesna očima vidi to i napravi i zato ne čudi što je upravo ona umesila najbolji slavski kolač u Srbiji.

(Kurir.rs/RINA)