SUBOTICA – Subotica je skoro pola veka poznata po tradiciji pečenja kestena, a imala je čak i svoju Ulicu kestenova, sedamdesetih godina, kada se u prometnoj ulici Matiji Gupca nalazila i autobuska stanica.

Samo na jednom uglu iste te ulice i danas četvorica kestendžija drže svoje furune, a iako su konkurencija jedni drugima, kažu, posao ipak ide. Pored furune uvek se nađe više kupaca, kažu da vole miris kestena a tražen je više onaj u ljusci, koju sami skidaju.

img-20191019-133137-6cs.jpg
Foto: N.H.

Subotičani znaju na kojim mestima da nađu kestendžije, ima ih i kod Majšanskog mosta i na Radijalcu.

Bujar Rufati ima 42 godine, a već dve decenije peče kesten i ne seli se sa ugla Matije Gupca, iako kaže da nije lako po čitav dan biti ispred furune.

„Kesten nabavljam iz Makedonije, slađi je ove godine, a Subotičani znaju da je dobar i kupuju”, kaže Bujar, dok pored furune sede i uživaju njegova dva mališana.

img-20191019-133007-4cs.jpg
Foto: N.H.

Samo desetak metara dalje je kestendžija Ištvan Kiš, ima 60 godina, a prodaje kesten na istom ovom uglu već 13 godina. Nećaka Piroška mu pomaže, savija papir u fišeke, a ponekad i sama peče kesten. Ištvan je radio nekad u fabrici u pogonu, bio je i zidar, ali kaže sa kestenom je ipak lakše.

img-20191019-133741-3cs.jpg
Foto: N.H.

„Snalazimo se, da izguramo penziju. Prekinuo sam posao sa kestenom, ali ponovo sam se vratio na isto mesto gde sam više od decenije pekao kesten. Najčešće kupuju pola litra, za 250 dinara, još uvek je jeftiniji nego lane, dok ne padne sneg. Dolaze mladi, zaljubljeni, momci časte devojke, ide posao”, kaže Ištvan za Kurir.

img-20191019-134014-4cs.jpg
Foto: N.H.

Pomaže mu rođaka Piroška, savija papir u trokutaste fišeke i pakuje vruć kesten.

"Tu smo od podneva, pa do deset naveče, već desetak godina. Hvala Bogu, imamo već i svoje stalne mušterije, dolaze i nove. Ima i mlađih i starijih kupaca, dok šetaju, svrate po kestene. Predveče je lakše, a i više je mušterija. Malo popričamo sa ljudima, prođe dan. Ove godine je kvalitetan kesten i prodaje se. Nasmejani kupci, nasmejani mi”, kaže Piroška.

Jedna tura peče se desetak minuta u kazanu, a pre pečenja kesten i zarežu, da bi se lakše gulio.

img-20191019-133125-3cs.jpg
Foto: N.H.

„Na nogama čitav dan, paziš da kesten ne izgori, a najbolji je onaj sa tanjom korom, lakše se peče”, priča Piroška.

Subotičanka Mina svratila po kestene, kaže mnogi ne znaju da ima i C vitamina u njemu i da je veoma zdrav, a mnoge podseća na detinjstvo, kada se kesten pekao u tepsiji u šporetu na drva, pa se pripremale i poslastice sa pečenim kestenom.

(Kurir.rs, N.H.)