TOPOLA - Naši stari su govorili da će zimu najlakše pregurati onaj ko svaki dan „zaviri“ u pušnicu, bure sa kupusom, ali i vodnjiku.

Ovo tradicionalno piće, po starom receptu priprema se i danas u domaćinstvu Nikodijević u selu Ovsište, a domaćica Ana za RINU otkriva recept:

ana-tegletursijafotorina-1.jpg
RINA 

„Vodnjika ili voćna turšija, priprema se od bobičastog voća. Ovi plodovi su puni antioksidanata, vitamina C. Ja dodam i mušmule kao i mirišljavo grožđe zbog arome. Priprema se u razmeri 1:4, odnosno jedan kilogram voća i četiri litra vode, dodaje se med ili žuti šećer, a može i bez toga. Složi se u teglu, drveno bure ko šta ima, i tako pripremljeno stoji 20 -25 dana na svetlosti, ako se ne dodaje med onda stoji 40 dana“.

Naša domaćica ističe da su ovaj napitak s pravom nazivali eliksir mladosti jer je u zimskom periodu štitio od prehlade, zapaljenskih procesa, ima dosta vitamina C u sebi. Takođe je dobar za probavu, ubrzava metabolizam.

1576863535vodnjikafotorina.jpg
RINA 

„Voće se ne jede već se samo koristi tečnost koja je jaka, naročito ona prva pa se zbog toga razblažuje sa vodom. Kad se otoči prva voda, može se dodati još tečnosti ali ta prva vodnjika je najbolja i najzdravija. Voće je najbolje da se ne seče, već da bude u komadu, da budu tvrdi, zdravi plodovi i što više voća to je bolja. Kad se stavi u bure ili teglu, ne sme hermetički da se zatvori bego se mora prekriti gazom“, objašnjava Ana.

(Kurir.rs/RINA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: