Kada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.

1595148560101459857-689836701572agavatekilarina2.jpg
Foto: RINA

„List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira“, kazao je za RINU Dragan Jovanović poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica.

1595148544101459857-689836701572agavatekilarina1.jpg
Foto: RINA

Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.

"Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam", dodao je Jovanović.

1595148613101560071-68983682157agavarinatekila.jpg
Foto: RINA

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.

(Kurir.rs/RINA)