Jedno od najživopisnijih sela u zapadnoj Srbiji svakako je Potpeć, nadaleko poznato po istoimenoj pećini koja ima najveći ulaz prečnika čitavih 50 metara. Međutim, pored ove turističke atrakcije ako vas put navede u ovaj deo zemlje, prirodne lepote fasciniraju i ostavljaju bez daha.

1599370809uziceskrivenbiservodopadpetnicafotorina3.jpg
RINA 

„Petnica je reka ponornica koja izlazi iz pećine i teče kroz selo, da bi se na kraju ulila u Đetinju. U njenom gornjem toku se javljaju specifične kaskade, ali su veoma male, tek nakon nekoliko stotina metara one prerastaju u veoma lepe vodopade. Ako se provučete kroz šiblje stiže se u mali kanjon. Tu su prelepe kaskade i vodopad visine osam metara“, rekla je za RINU, Milica Vuković koja je rođena u ovom selu.

1599370862uziceskrivenbiservodopadpetnicafotorina4.jpg
RINA 

Epidemija korona virusa vezala je brojne građane za Srbiju, tako da ovaj lokalitet ušuškan u šumovitom području ove godine beleži rekordnu posećenost. Reka Petnica nadaleko je poznata kao izuzetno čista i bogata ribom, tako da je na njenim obalama u selu Potpeć načičkano nekoliko ribnjaka, i svi rade odlično, a restorani su puni.

1599370825uziceskrivenbiservodopadpetnicafotorina2.jpg
RINA 

“Već decenijama unazad ovde postoje ribnjaci, a ja sam nastavila porodičnu tradicuju, kao i moji rođaci. Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe. Iako na Petnici ima šesnaest ribnjaka ima za sve nas. Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini“, kaže Milica.

1599370844uziceskrivenbiservodopadpetnicafotorina5.jpg
RINA 

Da biste stigli do sela Potpeć morate proći kroz Zlakusu, selo koje je upoznao čitav svet po delima vrednih grnčara. Zato je ovaj deo izuzetan, ukoliko se odlučite da za vikend sebi date oduška u prelepoj prirodi uz vedre i nasmejane ljude i nezaobilaznu domaću trpezu i fantastične riblje specijalitete.

(Kurir.rs/RINA)