Borovnice na Kopaoniku već sazrevaju, pa tu planinu ranije nego prethodnih godina, obilaze nesavesni berači iz okolnih mesta koji nekontrolisanim branjem uništavaju "crno kopaoničko blago"

KOPAONIK - Zbog visokih temperatura i velikog broja sunčanih dana, borovnice na Kopaoniku ovog leta sazrevaju nešto ranije, tako da gosti već petnaestak dana uživaju u zrelim plodovima. Prirodno bogatstvo Kopaonika je neizmerno. Ono što je pod zemljom od pamtiveka se eksploatisalo. Manje poznato, ali ne i manje vredno, "crno kopaoničko blago" dostupno je svima na nepreglednim planinskim vrhovima i padinama.

Biljke koje zimi od niskih temperatura štite visoki snegovi, leti uništavaju ljudi nesavesnim i nekontrolisanim branjem. To, na razne načine, pokušavaju da spreče zaposleni u Nacionalnom parku i istinski ljubitelji ove planine.
"Razumem da ljudi beru da bi imali hleb da jedu, ali opština mora na neki način to da zaštiti. Trebalo bi da propiše da svako može da ubere, kao na primer u Austriji, 3 do 3,5 kilograma, i to samo ručno", smatra Pavle Karajović, predsednik Udruženja vikendaša.

"Onaj ko bere više, bere greberima i uništava čitavu biljku", kaže Karajović za RTS.
Nadležne službe, osim što propisuju i određuju kazne, pokušavaju da poduče berače. To je i jedan od razloga organizovanja manifestacije "Dani borovnice".

"Organizujemo "druženje" s borovnicom - šetnje, obilaske, edukaciju, kako se borovnica čuva, šta je to što treba posetioci da urade kada primete ljude koji nelegalno beru", objašnjava Zoran Jelenković, organizator "Dana borovnice".

Dozvoljeno je samo kontrolisano branje, tj. ručno, i to samo zrelih plodova, jedan po jedan, naglašava Rajko Nikolić, predstavnik Nacionalnog parka.

Jedino je kopaonička borovnica simbol ovog kraja, pa su u turističke svrhe to iskoristili oni koji od ove delatnosti žive. Ujedinili su se hotelijeri, predstavnici Nacionalnog parka i Turističke organizacije Raške i Brusa.
Na zajedničkoj manifestaciji, učesnici su izložili svoje proizvode i predstavili folklor svog kraja. Milica Bučić iz Graševaca kaže da imaju stalne kupce koji dolaze već dvadeset godina.

"Od borovnica i svega što uberemo na padinama ove planine pravimo džemove, sokove, rakiju, slatko. Od toga cela porodica lepo živi."

Na Kopaonik gosti rado dolaze jer znaju šta mogu da očekuju mir, predivan vazduh i uživanje u svemu onome što ta planina nesebično pruža.
Zadovoljni su i cenama i uslugama, pa zato i ne čudi što ovaj, pre svega, zimski turistički centar iz godine u godinu sve poželjnija letnja turistička destinacija.