Na teritoriji rezervata "Zasavica" u severnoj Mačvi pre nekoliko godina pronađeni su tartufi i do sada je otkriveno čak četiri vrsta - crni, beli zimski, beli letnji i ružičasti.

Iskusni sakupljači ove skupocene gljive čija cena po kilogramu dostiže i do nekoliko stotina evra, kažu da je sada špic sezone, kad se traži najskuplji tartuf. Najvredniji na tržištu je beli tartuf jer za kilogram može da se naplati i do 1000 evra.

Crni se može pronaći od juna do polovine avgusta, a beli od početka novembra pa do kraja decembra, živi na korenju drveta, najčešće hrasta i topole, a za njegovo pronalaženje dresirani su obučeni psi koji ih nanjuše duboko u zemlji. "Tartuf se koristi u stranim zemljama, kod nas u elitnim restoranima. Poseban je, ima poseban ukus i miris", navodi Zoran Nedić, šef čuvarske službe rezervata "Zasavica" u kom je traganje dozvoljeno samo u naučne svrhe.

Jedan deo se koristi i za proizvodnju rakije od crnih tartufa, sa kojom se odlično slaže.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

01:36
U ZASAVICI POSTOJE 4 VRSTE TARTUFA: Jedan se posebno dobro slaže uz rakiju (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija 

Foto: Printscreen