Čuveni čačanski, užički i kraljevački kajmak našli su se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Tajnu recepturu čuvenog belog mrsa, koji se u zapadnoj Srbiji prenosi sa koleno na koleno, prenela nam je Dragana Nešović, domaćica podjeličkog sela Ježevica.

"Na našoj farmi se nalaze dve sortne vrste krava, Simentalac i Holštajn, ali nam je prva zastupljenija zbog mlečnih masti", ispričala nam je Dragana.
Kako kaže, najbitnije za dobar kajmak je da od momenta muže u što kraćem roku mleko proključa, posle čega se hladi i potom opet vraća na ringlu na malo dogrevanja da bi se nahvatao što veći procenat mlečne masnoće.

Kajmak je zatim spreman za proces salivanja, prodaju i konzumiranje, a da bi se dobilo 1 kg ovog vrhunskog proizvoda, potrebno je od 10 do 12 litara kvalitetnog mleka.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV