KAKO NASTAJE VRHUNSKI KAJMAK: Tajni recept koji se vekovima prenosi sa kolena na koleno (KURIR TELEVIZIJA)
Čuveni čačanski, užički i kraljevački kajmak našli su se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Tajnu recepturu čuvenog belog mrsa, koji se u zapadnoj Srbiji prenosi sa koleno na koleno, prenela nam je Dragana Nešović, domaćica podjeličkog sela Ježevica.
"Na našoj farmi se nalaze dve sortne vrste krava, Simentalac i Holštajn, ali nam je prva zastupljenija zbog mlečnih masti", ispričala nam je Dragana.
Kako kaže, najbitnije za dobar kajmak je da od momenta muže u što kraćem roku mleko proključa, posle čega se hladi i potom opet vraća na ringlu na malo dogrevanja da bi se nahvatao što veći procenat mlečne masnoće.
Kajmak je zatim spreman za proces salivanja, prodaju i konzumiranje, a da bi se dobilo 1 kg ovog vrhunskog proizvoda, potrebno je od 10 do 12 litara kvalitetnog mleka.
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!