Meštani malog sela Zlakusa nadomak Užica u dolini reke Đetinje širom sveta su poznati po izradi grnčarije namenjene termičkoj obradi hrane

I ne samo to. Tehnika zidanja na ručnom kolu, koja se već 400 godina prenosi sa kolena na koleno, upisana je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Deda Milan Savić i njegov unuk jedni su od grnčara čije vešte ruke oblikuju glinu.

"U mom životu sam od gline napravio sve što može da se napravi. Lonce, sačeve, pržulje... sve, mnogo sam uradio", objašnjava deda Milan i dodaje da mu se ruke tresu ali da ga to ne sprečava u stvaralačkom procesu.

Za sitne detalje koji zahtevaju veću preciznost, tu je unuk Goran.

"Način izrade i sastav materijala čini naš zanat prepoznatljivim u Srbiji i šire", naglašava Goran Savić.

Kvalitetnu zemlju, kako kaže, vade dvadesetak kilometara dalje.

"Tajna je da nema tajne. Radimo na stari način, kao pre 300 godina, ako bismo nešto drugo dodali, samo bi pokvarili kvalitet tih proizvoda. Taj stari način je održao naš zanat i kvalitet posude", zaključio je Goran.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs