ŽUTO VINO IZ SRCA SRBIJE: Domaćini iz Radeljeva počeli sa proizvodnjom pića od JEDINSTVENE SORTE voća (FOTO)
Srbija je poznata po rodnim vinogorjima i kvalitetnom vinu koje osvaja svetska i evropska tržišta. Međutim, novi favorit stiže iz srca Srbije, jer tamo gde rađa crveno zlato vešti proizvođači uzgajaju i žutu sortu maline od čega kasnije prave jedinstveno žuto vino.
Radovanovići iz sela Radaljevo kod Ivanjice jedni su od retkih čiji malinjaci se u jeku sezone ne crvene već žute, a odlučili su da zaokruže proces proizvodnje i nisu se pokajali.
- Ljudi su bili skeptični kad je u pitanju ova sorta, malo ljudi je znalo da žuta malina uopšte postoji. Odlična je zbog svog sastava, ima dobar odnos šećera i kiselina, što je ključno za proizvodnju vina. Kad se završi taj ceo proces pravljenja, potrebno je oko godinu dana da se vino izbistri i da se oseti pun sjaj žute maline. Taj nivo aroma i ukusa može da stane rame uz rame sa svetskim vinima - rekao je tehnolog Lazar Simončević.
Radovanovići nisu na tome stali, već prerađivanjem drugih jagodičastih sorti na najsavremeniji način, ono što se nekada stavljalo u tegle danas završava u bocama.
- Od svakog voća može da se napravi dobra rakija, ne samo od šljiva i kajsija. Uspeli smo sa savremenim dvokratnim destilatorom da napravimo rakije od maline, jagode i maline, tako da neće završavati u džemovima već u novom brendu. Ne postoje bolji šećeri u prirodi od voćnih šećera, time smo pokušali da to dokažemo na malo drugačiji način, da dobijemo rakije od jagodičastog voća, u tome smo i uspeli, ono što nam je ostalo da iznađemo tržište. Trenutno je u destilatoru šumska jagoda koja je završila svoju fermentaciju od 21 dana. Uz sve primese i enzime, koji se dodaju i koji su joj potrebni, završena je destilacija kroz jedan potpuno zatvoren krug i aromatizer - kazao je Simončević i dodao da se puni u burad i nosi u podrume na čuvanje
Žuta malina je remotantna sorta maline, srednje krupnih plodova i u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje.
Berba traje dva do tri meseca.
(Kurir.rs/Rina)
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)