Prva asocijacija na srpsku rakiju za većinu turista i naših domaćina je šljiva. Međutim, Živorad Jelenković Žika iz Lapova svojim eksperimentima pokazao je da "dobra vruća" može da se pravi od kupusa, paradajza, banana, mandarina, pa čak i piva...

Ovaj Šumadinac čak i ne krije svoj inovativni recept.

"Izrendam kupus, dodam dva i po kila šećera na nekih 80 kilograma kupusa. To prevri, posle 20-25 dana stavim u kazan i pečem kao i šljivu. Isti je postupakk i za rakiju od paradajza", navodi Žika.

Žikin brat Borivoje objašnjava da je reč o izuzetno vrednom čoveku, koji je patentirao i nekoliko različitih mašina.

"Imamo ježa za skupljanje šljivams eckalicu za voće, presu za sokove,a o d svih njegovih proizvoda mislim da je najbolji domaći viski od piva koji izuzetno podseća na škotski viski", rekao je Borivoje.

Žika proizvodi 17 različitih vrsta rakije, sve voćke i povrćke rastu u njegovim voćnjacima i baštama.

"Sve je domaće, nema da se dodaje hemija neka", naglašava on.

03:58
POLJOPRIVREDA U KORONI: Veliki rast cena u svetu, Srbija uvodi kvote na izvoz kukuruza? (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija

(Kurir.rs)