ZNATE LI ZA AUTOHTONU SRPSKU SVINJU? Moravka ima kvalitetno meso, otporna je i laka za uzgoj i nastala je ukrštanjem ove DVE vrste
Porodica Ristić iz sela Lužnice kod Kragujevca odgaja moravke, vrstu svinja koja je nekada bila najrasprostranjenija u Srbiji, a danas se retko sreće.
Milovan Ristić kaže da je ova autohtona vrsta svinje, koja trenutno nije široko rasprostranjena, ali je veoma otporna.
"Drugim vrstama moramo da damo vitamine, a ova sve sama nađe što joj treba u zemlji. Zemlja je izorana, njoj vrlo malo uslova treba za život", objasnio je on.
Meso moravke je skuplje od uobičajene cene svinjetine na tržištu, ali je zato kvalitet zagarantovan.
Veterinar Miloš Ristić kaže da je glavna karakteristika mesa to što prožeto sa masnim tkivom.
"Ono se sastoji od lakih masnih kiselina koje se lako vare i pogodne su za ishranu ljudi, odnosno krvotok čoveka", rekao je veterinar.
Inače, moravke su nastale ukrštanjem svinje bekšir i šumadijke. Prvo su se javile oko Paraćina, Jagodine i Svilajnca.
Za odgoj do deset moravki, država je obezbedila 12 hiljada dinara po grlu, dok uzgajivači većeg broja svinja dobijaju 27 hiljada za svaku životinju ove vrste koja se danas teško nabavlja, a odgajivači kažu da su prodavaci skloni i prevarama.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore