Abhiđit Roj Kaudhuri je Indijac koji već 40 godina živi u Nišu. On je svojim kulinarskim sposobnostima oplemenio "Veče Indije".

Roj, kako ga svi zovu u Nišu, sada je penzioner Elektronske industrije, a ponekad radi kao kuvar u porodicama koje žele da okuse neverovatan šmek indijske kuhinje. Za mali broj ljudi koji su se u utorak našli na manifestaciji "Veče Indije" kuvao je grašak sa sirom, piletinu s pirinčem, crveni pasulj na indijski način i sve to začinjeno originalnim začinima iz svoje zemlje.

vece-indije-u-nisu-roj.jpg
Kurir/M.S. 

Da utisak bude kompletan, prijateljice predsednika FROS-a Nebojše Saitovića su se obukle u tradicinonalne indijske odore i pojavom nikog od prisutnih nisu ostavile ravnodušnim.

"Došao sam u Niš da studiram. Onda sam se oženio i zaposlio u Elektronskoj industriji. Dobio sam dvojicu sinova i povratak iu Indiju je otpao kao plan, ali jednom godišnje obiđem rodbinu i prijatelje. Sada dok vlada korona virus teško ću da idem, zbog čega mi je iskreno žao. Imao sam sedmoricu braće, ostalo nas je trojica, kao i mnogobrojna rodbina. Vuku koreni svakog čoveka pa i mene", rekao je Roj za Kurir, a onda objasnio gastronomske finese indijske kuhinje.

vece-indije-roj-fros.jpg
Kurir/M.S. 

On kaže da je nekada bio problem naći indijske začine, ali danas u prodavnicama zdrave hrane svega ima.

Na primer, kaže, Indijci su mahom vegetarijanci i naglašava "da se kurkuma koja je danas zastupljena u srpskim domovima ne treba da se kuva nego se posipa po hrani na kraju, ali ne previše, jer onda postaje gorka".

Nebojša Saitović, predsednik FROS-a, kaže da zbog epidemioloških mera nije mogao više ljudi da pozove, mada su mnogi bili zainteresovani.

"Nadam se kada ova pandemija prođe da ćemo ovu manifestaciju podići na masovniji nivio", rekao je Saitović.

Kurir.rs/M.S.