Jubilarni, 50. Đački Vukov sabor, najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji, biće održan od 27. do 29. maja u Loznici i Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, saopšteno je danas iz lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić". Osim jubilarne godišnjice ovo đačko saborovanje biće u znaku još jednog jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Svečano otvaranje programa je u četvrtak, 27. maja, predstavom u Vukovom domu kulture "Aska i vuk" u izvođenju Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda prema pripoveci našeg nobelovca Ive Andrića. Osim predstave mladi posetioci moći će u Galeriji Mine Karadžić da pogledaju i izložbu odabranih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa likovnog konkursa posvećenog Đačkom Vukovom saboru.

loznica--djacki-vukov-sabor.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

Drugog dana saborovanja, u petak, biće u Tršiću organizovano nekoliko radionica za učenike kao što su etnomuzikološka radionica – guslanje, radionica tkanja kao i radionica animiranog filma iz Niša, dok će u Muzeju jezika i pisma biti predstavljena studentska istraživanja demonoloških predanja – "Priče o tami".U okrviru drugog dana saborovanja u Gimnaziji "Vuk Karadžić", sledi proglašenje pobednika 19. literarnog konkursa "Vukovo zvono".

Završna svečanost je u subotu, u Vukovom rodnom selu gde će u prostoru vajata "Vuk i nauka" biti prikazana izložba "50. godina Đačkog Vukovog sabora", a u Galeriji na Saborištu izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tačno u podne na otvorenoj pozornici na Saborištu govoriće Joka Stanojević, đak generacije lozničke SŠ "Sveti Sava" za prošlu školsku godinu, a u nastavku programa Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda izvešće predstavu "Srce u junaka Kraljevića Marka" u režiji Juga Radivojevića, čime će biti završeno jubilarno đačko saborovanje u Vukovom zavičaju.

loznica--jubilarno-saborovanje.jpg
Kurir/T.I. 
foto: Kurir/T.I.

"Đački Vukov sabor posvećen je đacima i njihovom stvaralaštvu kako bi se mladima, kroz mnoštvo programa i radionica, približila naša bogata tradicija. Tako će se bolje upoznati sa tradicionalnim vrednostima naroda kojem pripadaju i jezikom kojim pišu i govore. Manifestacija nastala po uzoru na Vukov sabor, tokom maja od 1971. godine okuplja veliki broj đaka iz cele Srbije, ali i zemalja iz regiona. Namera nam je da Tršić i Loznica, u danima Đačkog sabora, budu stecište mladih koji će narodnu tradiciju i Vuka Stefanovića Karadžića doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem drugih naroda. Tako će se omogućiti formiranje budućih naraštaja na čvrstim temeljima naše kulture i tradicije kao i da postanu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje", kažu iz Centra za kulturu, koji uz podršku Grada Loznice organizuje manifestaciju.

Ovogodišnji Đački Vukov sabor podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kurir.rs/T.I.