STARI OBIČAJ KOJI I DANAS POŠTUJU: Bački Bunjevci ručno košenje žita zovu Ris, tradicija koju obožavaju i muškarci i žene!
Sa početkom leta krenule su i uobičajene aktivnosti za ovo doba godine. Tako je na jednom od najstarijih salaša na severu Vojvodine, nadomak Subotice, održan prikaz starog običaja žetve bačkih Bunjevaca poznatijeg kao Ris.
- Ako kosač ne odgovara, onda ni kosa ne može biti dobra - moto je ove duge tradicije.
Uloga žene u ovom starom običaju oduvek je bila vrlo značajna - od pripreme obroka za risare do samog rada na njivi u vidu pletenja žita.
- Sve se nosi na njivu, ručak - šunke, kobasice, crnog luka, belog luka, šta već ima - kaže Slavica Babičković, domaćica ovogodišnjeg Risa.
- Ujutru rano se ustane, ide se na njivu dok je vlažno i onda se plete. Iščupa se žito i dva velika snopa pletu se kao pletenice - objašnjava risaruša Marija Bošnjak.
Po tradiciji, kada se posao privede kraju, risari se vraćaju na salaš domaćina da mu polože račun.
- Domaćin i domaćica dočekuju risare pred salašom, pošto se predviđa da će godina biti rodna, domaćin je zadovoljan i svi su zadovoljni, a on najviše - kaže Mirko Babičković, domaćin ovogodišnjeg Risa.
Ris je važan tradicionalni deo bačkih Bunjevaca iz kog je nastala "Dužijanca", manifestacija koja slavi uspešan završetak žetve, čemu je posvećen i jedan od njihova četiri nacionalna praznika.
Kurir.rs
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore