DA LI STE PROBALI VLAŠKE PALAČINKE? Osim što imaju specifičan naziv prave se na POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN od onih koje svi znamo!
Specijalitet sela Timočke Krajine su vlaške palačinke ili plašinte. Iako se mogu nadevati po ukusu, domaćice koje tradiciju prenose s kolena na koleno filuju ih punomasnim kravljim sirom i jajima, i prže na vrelom ulju.
U umešnosti pripremanja ovog vlaškog specijaliteta Timočanke se takmiče svakog leta na „Plašintijadi“ koju organizuje Udruženje „Vredne Vlajne“.
Aleksandra Rucić iz Rudne Glave plašinte priprema po starom porodičnom receptu, onako kako su ih oduvek spremale žene u njenoj porodici. Vlaške palačinke, iako se tako zovu, nemaju sličnosti sa običnim palačinkama.
- Zamesi se ovično kiselo testo, sačeka se da naraste, naprave se male loptice, razvuku se i prave se filom - rekla je Aleksandra.
Aleksandra je najmlađa takmičarka na tradicionalnoj „Plašintijadi“ koju od 2017.godine u Rudnoj Glavi oganizuju „Vredne Vlajne“. Kako žiri i posetioci ocenjuju ukus i izgled ovog vlaškog specijaliteta, učesnice imaju svoje male tajne kako bi baš njihove plašinte bile najbolje.
- Naša kašinta je karakteristična zbog sira, zato što se sa našeg sira ne skida kajmak jer je punomasan. Svako selo pakuje palačinke drugačinje, neko na četiri, neko na pet, a neko na šest uglova - rekla je takmičarka Žaklina Radulović.
Vlaške palačinke jedu se za doručak, užinu ili večeru. Iako se i dalje spremaju u mnogim timočkim domaćinstvima, mnogi žele da ih probaju baš na Plašintijadi. Ova kulinarska manifestacija deo je turističke ponude opštine Majdanpek a posetioci mogu da u blizini Rudne Glave vide i druge atrakcije.
- U neposrednoj blizini Rudne Glave se nalaze i dva spomenika, priroda, kompleks vodopada koji svakako morate da vidite, najveći prirodni kameni most u Srbiji... - rekao je Predrag Radaković, direktor TO Majdanpek.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"OVO JE SAMO POČETAK OSTAVKI" Vučić: Težak psihološki udarac za zemlju, mi 14 ljudi ne možemo da vratimo, VAŽNO JE DA USLEDI KAZNA