VRANJE - Ovo je kapitalni ovogodišnji plod smokve iz jednog vranjskog dvorišta.

smokva4.jpg
Foto: Kurir.rs/T.S.

"Smokva je doneta sa primorja iz Bara pre desetak godina, kad smo je i zasadili. Ovogodišnji plod dostigao je veličinu jabuke. Smokve sazrevaju periodično. Svakodnevno uberemo po četiri, pet izuzetno krupnih.

Najzdravije su kad se pojedu u sirovom stanju. Dobre su za jačanje imuniteta kažu lekari", napominje S.S., u čijem dvorištu je zasađeno nekoliko smokvi.

smokva11.jpg
Foto: Kurir.rs/T.S.

On dodaje da ovogodišnji vremenski uslovi pogoduju smokvi pa je zato i plod toliko krupan, jer nikakvim preparatima nije tretirana.

smokva9.jpg
Foto: Kurir.rs/T.S.

Domaćice pak ne odustaju od pripreme slatka od smokvica, a pekmez bez dodatka šećera je kako tvrde, neprevaziđen za dobar ukus štrudle iz domaće kuhinje.

SMOKVA KAPITALKA U VRANJU! Komšije im zaviruju preko plota da vide smokvu koja rađa džin plodove (FOTO) Foto: Kurir.rs/T.S.

Kurir.rs/T.S.