Kulturni centar Kruševac (KCK) obeležio svoj značajni jubilej - 30 godina postojanja i uspešnog rada.

U bioskopu „Kruševac” održana je svečana Akademija, kojij je prisustvovalo rukovodstvo Grada i brojni gosti. Članovi sekcija i kreativnih radnionica KCK izveli su muzičko – scenski program, dodeljene su zahvalnice najzaslužnijim ustanovama, organizacijama i pojedincima, sa kojima je ova ustanova uspešno sarađivala u prethodnom periodu. Zahvalnica je dodeljena i bivšem gradonačelniku Kruševca i direktoru BIA Bratislavu Gašiću.

kck-ucesnici-programa-na-svecanoj-akademiji.jpg
Grad Kruševac 
foto: Grad Kruševac

Najveća godišnja nagrada „Slovo ljubve“uručena je zavičajnom umetniku - dečijem pesniku i kulturnom pregaocu Momiru Dragićeviću.

Dokumentarni film je predstavio 30. godišnji istorijat Ustanove, koja je nastala 1992. godine spajanjem Doma omladine i pionira „Mladost“ i Društvenog preduzeća „Kruševac film“.

-KCK raspolaže sa više prostornih celina, prilagođenih posebnim sadržajima koji se u njima realizuju. Zgrada Doma omladine sa Belom salom i Klubom KCK, bioskop „Kruševac“, Legat Milića od Mačve, su mesta realizacije više stotina kulturnih programa, kroz koje godišnje prođe više hiljada posetilaca. Pored produkcije samostalnih programa, KCK sarađuje i sa drugim institucijama u gradu i Republici u organizaciji brojnih značajnih manifestacija. Osnovne delatnosti su vaspitno – obrazovne (škole, studija, radionice…), kulturno – umetničke (koncerti, filmske projekcije, kljiževne večeri, predstave…), a prepoznatljiv brend Grada je međunarodni Festival humora i satire „Zlatna kaciga“.

zahvalnica-osnivacu-kck--gradu-krusevcu.jpg
Grad Kruševac 
foto: Grad Kruševac

Promocija i širenje kulture treba da bude podjednako dostupna svima i to je misija KCK. Najznačajnija investicija u 2021. godini je bila renoviranje bioskopa „Kruševac“, a ove godine planirano je uređenje Bele sale, izjavila je direktorka KCK Violeta Kaplarević.

Zahvalnicu za kontinuiranu saradnju i podršku osnivača (Grada Kruševca) u organizovanju svih manifestacija direktorka KCK je uručila gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović, koja se zahvalila u ime dobitnika svih priznanja.

slavodobitnik-momir-dragicevic.jpg
Grad Kruševac 
foto: Grad Kruševac

Najveća nagrada „Slovo ljubve“, koja se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, dodeljena je književniku Momiru Dragićeviću. Slavodobitnik je objavio 26 knjiga pesama za decu i drugih izdanja, a dobitnik je i brojnih nagrada. Član je Udruženja književnika Srbije. Ovaj dokazani umetnik osmišljavao je i ulepšavao detinjstvo brojnim generacijama kruševačkih mališana, lucidnim i nadasve maštovitim programima u prethodnom periodu.

U umetničkom delu Akademije nastupili su Dečji hor Kulturnog centra Kruševac sa dirigentom i muzičkim pedagogom Violetom Jovanovskom, Plesna grupa „Zvončice“ Plesnog kluba „Kruševac“, koji je poznat po državnim prvacima, a pod umetničkim rukovodstvom Milana Nikolića. Akademija je završena kabare komedijom „Nas dve“ čiju režiju je potpisala glumica Natalija Kecman, uz pevačku pratnju Ane Radonjić – Zoe Kida.

Kurir.rs/Ž. M.