Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada

TOPOLA - Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni a kilogrami i kilogrami nagomilani su u špajzovima u mnogim domovima.

REKLI SU MI NIKO TI TO U ŠUMADIJI NEĆE JESTI A SAD TOLIKO TRAŽE DA MI FALI PAPRIKA: Srbija priča o piti koju samo Vladica pravi!

1646818756foto-vera-hleb1.jpg
rina.rs 

Da ne bi propalo najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese, a Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je kako kaže, poprilično komplikovana.

„Prethodnog dana zamesi se testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan“, kaže za Vera.

1646818675foto-vera-hleb2.jpg
rina.rs 

Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.

„Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje.

Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati.

1646818800foto-vera-hleb4.jpg
rina.rs 

Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus“, objašnjava Vera.

OSTATAK SRBIJE ZA OVU PITU SLABO ZNA ALI JAJČANIK S JUGA JE DELIKATES Retko zamiriše sokacima jer malo koja snajka ume da je umesi

1646818719foto-vera-hleb5.jpg
rina.rs 

Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta smederevca.

Kurir.rs/RINA