U saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“ obeležio je danas 11. april Dan zaštite prirode Srbije. Naučni saradnici Zavoda Aleksandra Zatezalo, Ivana Jelić i Nataša Panić, predstavile su kod Vukove spomen – kuće publikacije ‘’Vilini konjici Srbije’’ i ‘’Strogo zaštićene vrste drveća i žbunova u Srbiji’’ i održale radionice sa učenicima ‘’Vukove spomen škole“ u Tršiću.

Prema rečima Panićeve sa đacima će otkrivati šta to čini ovaj predeo izuzetnim, pre svega po prirodnim vrednostima, koje se to biljke i životinje na primeru sveta insekata mogu ovde videti i zašto su značajne.

trsic--radionice-kod-vukove-kuce.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

- Na radionicama ćemo učenicima predstaviti osnovne karakteristike koje su odredile da ovo mesto od nacionalnog kulturološkog značaja bude prepoznato i kao izuzetno po svojim prirodnim svojstvima. Predstavićemo im svet insekata na osnovu priručnika o vilin konjicima Srbije kao i strogo zaštićene vrste drveća i žbunovima u našoj zemlji – kazala je ona dok je entomolog Zatezalo istakla da su najinteresantnije zaštićene vrste koje se mogu ovde naći jelenak, leptir lastin repak, neki vilinski konjici, a kod nas ima 67 vrsta, i sitni tvrdokrilci.

Prema njenim rečima fauna insekata ovog prostora nije do sad sistematično istraživana već postoje sporadični nalazi tako da bi bilo interesantno sproveti takvo istraživanje. Učenici su saznali da je za ovdašnju vegetaciju karakteristično da je bila bogata šumama hrasta kitnjaka i graba.

trsic---vilin-konjic.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

- Zavod je prošle godine objavio publikaciju strogo zaštićene drvenaste vrste u Srbiji koje su retke i ugrožene pa su zakonom zaštićene, a ima ih 37. Ovde su to vres i božikovinu koje su retke - pojasnila je Jelićeva.

Direktorka Centra za kulturu Snežana Nešković Simić, podsetila je da Predelom izuzetnih odlika "Kulturni predeo Tršić-Tronoša", ova ustanova upravlja od 2019. godine i da je cilj da se što više upoznajemo javnost sa kulturnim iprirodnim lepotama ovoga kraja. Inače, Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode ‘’Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.

Kurir.rs/T.I.