Na jednom takmičenju u Japanu osvojio je nagradu za sliku na svili ali je od japanske stipendije odustao da bi ostao kod kuće s majkom i sestrom s kojom je prošle godine, usred korone, zvanično pokrenuo poslastičarski posao

BEOGRAD/NIŠ - Nišlija Veljko Spasić želeo je da bude vajar. U srednjoj umetničkoj školi u Nišu nije bilo tog smera pa se opredelio za tekstil. Godinama je bio u svetu mode a onda je našao način da se kao vajar ostvari kroz čokoladu.

Od čokolade nema šta ne ume ali je prepoznatljiv uglavnom po kolačima u obliku voća koji izgledaju kao - ubrani sa drveta.

„Za to voće što radim, jeste osnova krug-lopta, ali ostatak voća kao što je kruška gradim dreser kesom, špaklicom oblikujem bukvalno vajam kolač. Isključivo pravimo od tih kvalitetnih sirovina koje se uvoze iz Belgije, ne koristimo margarin, kolači ne sadrže dodatni šećer. Ako je voće, to je voćni pire od maline, marakuje, manga, ananasa...", ispričao je Veljko za RTS.

vajanje.jpg
Foto: RTS Printscreen

Kreativan odmalena Veljko je završio srednju umetničku školu i jedno vreme video sebe u svetu mode.

Na jednom takmičenju u Japanu osvojio nagradu za sliku na svili ali je od japanske stipendije odustao je da bi ostao u Srbiji sa majkom i sestrom sa kojom je prošle godine, usred korone, zvanično pokrenuo poslastičarski posao.

„Kada smo otvorili poslastičaru mi smo četiri puta dnevno punili vitrinu sa kolačima. Ja nisam mogao da spavam da bih to sve uspeo da napravim", dodaje Veljko.

vajanje-2.jpg
Foto: RTS Printscreen

Od tada pa do sada porudžbine samo pristižu a Veljko svaki novi zadatak shvata kao priliku da napreduje.

„Imamo nešto drugo u planu, radićemo cirkus. Ceo mesec će da bude u tom duhu, sa klovnovima, fokama, tigrovima... Kolači u tom obliku. Imamo i porudžbine, što se tiče svadbi, sad ide taj period kada se venčavaju i prave slavlja. Imamo porudžbinu - realistični limun da uradimo, recimo 500 komada da uradimo. Neće biti u žutoj boji nego beli sedef, zbog svadbe, i da kažem, to će mi biti jedan veliki izazov", naveo je ovaj vajar-poslastičar.

Za sada je kaže najviše ponosan na nagradu sa takmičenja u Atini . Želja mu je da otvori školu čololade a počeo je i da priprema eksponate za svoju izložbu skulptura od čokolade koju planira za nekoliko mese.

Kurir.rs/RTS/Jelena Piljević