Gradonačelnik Subotice Bakić prisustvovao otvaranju školske manifestacije „Projektna nedelja“
Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Gradonačelnik Subotice Bakić prisustvovao otvaranju školske manifestacije „Projektna nedelja“

Srbija -

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici juče je otvorena „Projektna nedelja“, tradicionalna manifestacija koja afirmiše i promoviše kreativnost i inventivnost učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola. Otvaranju „Projektne nedelje“, čiji je moto „Ideja, realizacija i prezentacija“, prisustvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Milan Kovačević, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je, tom prilikom, istakao da ova manifestacija već 15 godina okuplja najkreativnije mlade ljude Subotice i da ona svedoči da i Tehnička škola „Ivan Sarić“, kao domaćin, i sve ostale obrazovne ustanove koje učestvuju odavno razumeju važnost kreativnosti i inovacija.

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Kako pokazuju primeri naših velikih naučnika, pronalazača i preduzetnika – u našim ljudima je najveći potencijal Srbije. Zato je važno da na ovako organizovan i sistemski način podržavamo inovativnost naših mladih sugrađana koji treba da osete koliko su nam, kao gradu i državi, bitni. Možda će upravo neki od projekata koji su ovde predstavljeni jednoga dana postati važni patenti i rešenja za mnoge probleme. Svim učesnicima ’Projektne nedelje’ želim puno uspeha i da budu ponosni na ono što izlažu u okviru ove manifestacije“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice, Milan Kovačević, izrazio je zahvalnost svima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli prezentaciji inovativnih ideja na ovoj manifestaciji

Subotica, Stevan Bakić
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Veliki broj održanih ’Projektnih nedelja’ govori o kvalitetu ove manifestacije i opravdanosti ideje zbog koje smo se i danas sastali. Nadam se da će nakon razmene iskustava i sumiranja utisaka o predstavljenim inovativnim idejama učesnika moći da se oceni da li je ove godine učinjen pomak u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju“, rekao je, između ostalog, Kovačević.

Direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“, Željko Rajčić, naveo je da ta škola od 2007. godine organizuje „Projektnu nedelju“, kao jedinstvenu školsku manifestaciju na ovim prostorima.

1 / 11 Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

„Ove godine u pet kategorija nadmetaće se 70 projekata koje će ocenjivati 15 članova komisije koja je sastavljena od eminentnih ličnosti iz sveta obrazovanja, kulture i privrede. Takmičiće se 150 učesnika u svojim kategorijama: primenjena automatizacija i robotika; uređaji, proizvodi, sklopovi, makete i eksperimenti; informatika; aktivnosti, događaji i društveni angažman, uključujući i petu kategoriju u kojoj su projekti učenika osnovnih škola. Originalnost i kompleksnost ideje, kvalitet realizacije i ubedljivost učenika u komunikaciji sa komisijom jesu opšti kriterijumi koji vrednuju projekte odakle proističiu najbolji od najboljih“, kazao je Rajčić.

Projekti učesnika manifestacije iz šest subotičkih srednjih i isto toliko osnovnih škola izloženi su u sali Tehničke škole „Ivan Sarić“ i svi zainteresovani juče su mogli da ih vide od 10.00 do 15.00 časova. Svečana dodela nagrada biće upriličena danas, u 12.00 časova.

U organizaciji manifestacije „Projektna nedelja“, pored Tehničke škole „Ivan Sarić“, učestvuje i Poslovni inkubator Subotica.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track