LESKOVAC - Mućkalica - jelo koje se sprema od mesa zapečenog na skari, povrća i sveže ljute tucane paprike, po kojoj je prepoznatljiv leskovački kraj, sada mogu da okuse i studenti na Univerzitetu Aojama Gakuin u Tokiju, gde je ovaj specijalitet u prodaji.

Kako navode iz te obrazovne ustanove, na ovaj način žele da mladima približe čari Srbije i da ih upoznaju sa njenom kulturom.

leskovacka-muckalica-3.jpg
Aoyama Gakuin University printscreen 

Miris tradicionalnog leskovačkog jela prešao je granicu Srbije, pa se sada širi i na japanskom Univerzitetu. Mućkalica je do tamošnjih studenata stigla zahvaljujući projektu Ambasade Srbije u Japanu i volonterske organizacije SBSL iz Tokija, koji je pokrenut aprila 2021. godine, objavile su Južne vesti.

Na sajtu Univerziteta piše da je projekat nastao iz želje da se studentima približi srpska kultura.Leskovačka mućkalica i u Japanu.

leskovacka-muckalica-2.jpg
Aoyama Gakuin University printscreen 

Želeli smo da prenesemo šarm mnogim učenicima kroz iskustvo kulture ishrane, pa smo odlučili da srpsko jelo "mućkalica" ponudimo kao studentsku menzu - piše na sajtu.

Jedan od menadžera projekta u Srbiji Tomomi Tanikane kaže da je proces trajao godinu dana i da su na kraju uspeli da kulturu Srbije prikažu studentima u Japanu i pored teške situacije zbog korona virusa.

leskovacka-muckalica-1.jpg
Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije 

Bio bih srećan da se čar Srbije prenese kroz srpsko jelo "mućkalica", a voleo bih da nastavim da se posvetim tome da kroz ovaj projekat prenosim kulturu Srbije što većem broju studenata - rekao je Tanikane.

Mućkalica će se prodavati u ograničenim količinama na japanskom Univerzitetu, a navode da će produžiti period prodaje ako jelo postane popularno među studentima.

Kurir.rs/Južne vesti