STRANCIMA OD OVOG SRPSKOG SPECIJALITETA KREĆE VODA NA USTA! Ko ga proba zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja!
LUČANI - Kada su se srpski hajduci odmetali u šume i borili protiv Osmanlija jako im je važno bilo u boj krenuti punog stomaka, zato su sa sobom nosili sve što im je neophodno za dobar zalogaj. Tako je nastao specijalitet po kom se, osim trube, nadaleko prepoznaje Dragačevo. Meštani kažu da ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravlja na sve druge delikatese sa roštilja i da strancima od njega kreće voda na usta.
„Specijalitet je dobio naziv po hajducima, jer nisu imali mnogo vremena da spremaju, a trebala im je jaka hrana kako bi imali snage za važne borbe. Hajdučki ćevap je prepoznatljiv najviše u dragačevskom kraju i možda jedino mesto u Srbiji gde se pravi, dok u drugim delovima zemlje gotovo da nisu ni čuli za ovakav gurmanluk" kaže Jovan iz Dragačeva.
Majstori svog zanata otkrivaju tajnu kako se hajdučki ćevap pravi, ali i naglašavaju da nigde ne može da ispadne toliko dobro kao u Dragačevu. Najbitniji sastojak je svinjsko meso i to od vrata, a po mogućustvu najbolje je da svinja ima oko 120 kilograma.
"Meso spremamo tako što ga pacujemo prethodnog dana, tačnije stavljamo u začine sa uljem, soli, biberom i alevom paprikom i ostavljamo ga da leži na potpuno hladnoj temperaturi. Nakon toga valjamo ga u smesu koja se sastoji od projinog i pšeničnog brašna, aleve paprike i dodatnog bibera. Kači se na mangalo gde se okreće na jakoj vatri i tu se pokazuje sva veština majstora da ispeče dobro i da ne sagori. Spremanje hajdučkog ćevapa je jako jednostavno što se tiče i sastojaka i nije potrebno puno vremena, a ukus je neponovljiv", dodaje ovaj iskusni Dragačevav.
Koliki su Srbi zapravo gurmani dokazuje i činjenica da je ovom specijalitetu posvećena i čitava jedna manifestacija. "Hajduk fest" sada je već postao tradicija, a ove godine je zakazan za 02. jul kada će u Guči sve zamirisati na ovaj poseban ćevap. Ni najavljene visoke temperature neće omesti ljubitelje dobrog zalogaja da podlože vatru i odmere svoje snage i spremanju ovog jela. Princip spremanja hajdučkog ćevapa kod svih je isti, a pobednika odlučuju samo sitnice.
"Želimo da očuvamo nešto što je pre svega naše domaće, a zatim dobro i ukusno. Ova relativno mlada manifestacija, otpočela je sa idejom da se održi tradicija pripreme hajdučkog ćevapa, kao dragačevskog specijaliteta. U kulinarskom nadmetanju i ove godine učestvovaće brojne ekipe iz Dragačeva i okruženja", poručili su organizatori.
Ko se usudi da proba ovu hajdučku kalorijsku bombu, kulinari savetuju da ju je dobro pomešati sa alevom paprikom i domaćom ljutom, pogodno bi bilo da to bude dragačevska šljivovica.
Ove godine će posthumno biti dodeljeno priznanje Ivici Vukićeviću, idejnom tvorcu Hajduk festa koji je prerano preminuo.
Kurir.rs/RINA
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega