Pacijent je u Opštu bolnicu u Slavonskom Brodu primljen početkom avgusta, u teškom stanju s upalom mozga i moždane opne, a danas je u stabilnom stanju

ZAGREB - Prvi pacijent verovatno oboleo od groznice zapadnog Nila u Hrvatskoj, 65-godišnjak koji je hospitalizovan u Slavonskom Brodu, boravio je tokom jula u Vojvodini, gde se zarazio, prenose hrvatski mediji.

Zbog ovog slučaja bolesti ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će organizovati štab svih županija u Slavoniji, a naročito uz reke Dunav i Savu.

Direktor županijskog zavoda za javno zdravlje u Slavonskom Brodu Ante Cvitković izjavio je da se radi "o pacijentu koji je boravio u Vojvodini, u Bačkoj, krajem jula".

Pacijent je u Opštu bolnicu u Slavonskom Brodu primljen početkom avgusta, u teškom stanju s upalom mozga i moždane opne, a danas je u stabilnom stanju.

Rezultati prvih analiza ukazali su na verovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, koju je još potrebno dodatno potvrditi testovima u referentnoj laboratoriji.

Na infekciju virusom posumnjalo se na temelju kliničke slike meningoencefalitisa i zbog njegovog boravka u Srbiji, saopšteno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ).

Epidemiolog Tatjana Nemet Blažić Iz HZJZ ističe da ne treba biti ni straha niti panike, jer se bolest prenosi putem uboda zaraženog komarca, ali ne s čoveka na čoveka.

U 80 odsto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, dok se u 20 odsto slučajeva razvije bolest s blagim simptomima sličnim nazebu ili gripu.

Retko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa, upale moždane opne i mozga. Rizične grupe su starija lica i lica s oštećenim imunitetom.

Do pojave prvog slučaja groznice, virus je u Hrvatskoj detektovan kod šest konja u Slavoniji iz gazdinstava duž Dunava.