U okviru projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u Kruševcu je sanirano 6 objekata, 5 osnovnih škola i 1 vrtić u ukupnoj vrednosti 1,8 miliona evra.

U Predškolskoj ustanovi “Nata Veljković“ će energetskom sanacijom biti unapređeni uslovi boravka i rada oko 300 mališana i 34 zaposlena lica u vrtiću „Neven“. U OŠ „Jovan Popović“je ostvarena finansijska ušteda oko 2 miliona dinara na godišnjem nivou. Jednu od najvećih kruševačkih osnovnih škola pohađa 853 đaka i zapošljava 83 radnika.

Načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić se zalaže za energetsku stabilnost.

- U toku je globalna energetska kriza, tako da ovakva rešenja umnogome doprinose njenom prevazilaženju. Takođe, veoma je bitna i ekološka komponenta projekta, a kroz njegov razvoj jačan je i unapređivan i institucionalan okvir energetskog menadžmenta - izjavio je on.

Prema rečima gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, švajcarski investitori učestvuju sa oko 80% u projektu, dok je ostatak obezbedio Grad.

energetska-efikasnost-u-pu-nata-veljkovic-1.jpg
Kurir/Ž.M. 
foto: Kurir/Ž.M.

- Realizacijom ovog projekta u Kruševcu ostvaruje se ušteda električne energije, finansijska ušteda i smanjenje emisije štetnih gasova za skoro 50%. Na objektima su obavljeni sveobuhvatni radovi: izgradnja kotlarnica na prirodni gas, termoizolacija krovova, zidova i tavana, zamena stolarije, uvođenje protivpožarnih mera, rekonstrukcija toaleta, postavljanje LED rasvete - istakla je čelnica lokalne samouprave.

Direktorka PU “Nata Veljković” Vesna Živković zahvalna je partnerima na projektu – Državnom sekretarijatu Švajcarske Konfederacije za ekonomske poslove, Ministarstvu rudarstv i energetike Srbije i gradu Kruševcu. Ona ističe da će energetsjom sanacijom biti unapređeni uslovi boravka i rada oko 300 predškolske dece i 34 radnika u vrtiću “Neven”.

Projekat energetske efikasnosti primenjen je i u OŠ “Jovan Popović”, čija direktorka Snežana Stefanović Milovanović naglašava da je finansijska ušteda oko dva miliona dinara na godišnjem nivou. Inače, ovu školu pohađa 853 učenika, a zaposleno je 83 prosvetara.

Kurir.rs/Ž. M.