Predstojećeg vikenda Loznica će po deseti put, od 23. do 25. septembra, biti domaćin Regionalnog sajma meda koji organizuju Pčelarsko društvo Loznica i Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) uz podršku gradske uprave i Regionalne razvojne agencije "Podrinja, Podgorine i Rađevine".

Sajam će biti održan na šetalištu, kod Vukovog doma kulture, najavila je na današnjoj konferenciji za medije Snežana Perić, direktor TOGL, ističući da je to privredna, gastronomska i turistička manifestacija.

- Na desetom Sajmu meda očekujemo veliki broj izlagača iz celog regiona, sigurni smo da će Lozničani dobiti prave informacije o medu i svemu što je izloženo, a naravno i kupiti proizvode od meda. Biće kao prateći program sajma organizovan i Etno bazar gde će izlagači predstaviti domaće proizvode i rukotvorine, priredićemo i bogat kulturno-umetnički program, pa će prvog dana orkestar ‘’Vožd’’ održati mini koncert na šetalištu – kazala je Perićeva.

loznica--med-i-pccelinji-proizvodi.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Član Pčelarskog društva Loznice Dragan Radičević, najavio je da će osim pčelara iz lozničkog kraja svoj med i proizvode od meda predstaviti i pčelari iz Ljubovije, Pecke, Koceljeve, Valjeva, a po prvi put i iz susedne Republike Srpske.

loznica--periceva-i-radicevic.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

- Posle pet godina pčelari prvi put beleže dobru sezonu pa očekujemo da će biti bogata ponuda meda i što se tiče asortimana i kvaliteta. Prethodne sezone bile su jako loše pa je i ponuda bila malo lošija, a sada imamo prijavljeno više od dvadeset izlagača pa će potrošači imati šta da vide, kupe i informišu se o medu. Ovakvi skupovi su važni u vreme kada je na tržištu prisutan sve veći broj falsifikata meda. Zbog toga je možda najbolji način kupovine direktno od proizvođača, upoznavanje sa načinom proizvodnje i sticanje uzajamnog poverenja - kazao je Radičević.

Organizatori se nadaju da će im vremenske prilike biti naklonjene i da će medeni vikend biti uspešan.

T.Ilić