03:59

STUDENTKINJA NAPRAVILA IGRICU KOJA ĆE RAZVITI SVEST DECI O RECIKLAŽI: Enviro će uz pomoć Zelenka udahnuti novi život Novom Sadu

KURIR TV

STUDENTKINJA NAPRAVILA IGRICU KOJA ĆE RAZVITI SVEST DECI O RECIKLAŽI: Enviro će uz pomoć Zelenka udahnuti novi život Novom Sadu

Srbija -

Godišnje se u svetu proizvede 2,1 milijarda metričkih tona čvrstih otpada od čega se reciklira oko 16 procenata. Stručnjaci kažu da ta stopa nije dovoljna, pa je svaki dan, dan za reciklažu.

To dobro zna studentkinja Čiste energetske tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka Jovana Mrkšić.

- Moja ekipa je delila prvo mesto sa još jednom ekipom na Zelenom hakatonu i mi smo razvili aplikaciju gde ćemo pomoći osnovci razviju svest o reciklaži otapada - rekla je Mrkšić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Jovana i njena ekipa imali su 3 dana da osmisle i naprave rešenje na temu Zelena mobilnost - inovacije za zdraviju sredinu.

- Mi smo gledali da je ta aplikacija zanimljiva i da je stvorena u nekom obliku igrice. Da ta deca kroz igru rade neku korisnu stvar za okolinu. Onoliko koliko budu reciklirali toliko će uspeti da osvoje poena u igrici. Njihov junak, glavni lik igrice Enviro, biće jači. Imaće moći i moći će neke dodatne sposobnosti da mu obezbede sve od one količine recikliranog otpada koliko skupe - istakla je Mrkšić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Cilj je, objašnjava Jovana, da aplikacija bude jednostavna ali i da osnovci nauče da otpad nije smeće već resurs.

- Deca će u svojim osnovnim školama imati raspoređene reciklomate koji će se zvati Zelenko. Taj reciklomat bi mogao da reciklira karton, limenku ili plastičnu flašu. Kada oni recikliraju senzor u Zelenku će prepoznati određenu količinu otpada koji je ubačen u njega i na osnovu toga će formirati broj bodova. deca će prineti na skener svoj lični bar kod koji su dobili prilikom registracije i tako će dobiti bodove - rekla je Mrkšić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Dok vredno radi na ostvarenju profesionalnih želja Jovana koristi svaki trenutak za promociju ove aplikacije i nada se da će se javiti dobri ljudi koji će podržati ovu ideju i uz čiju pomoć će postati svakodnevica u svim novosadskim osnovnim školama.

Novi Sad pločica
foto: Kurir televizija, Nevena Topličić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track