Subvencije za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova dobila su 53 domaćinstva sa područja malozvorničke opštine sa kojima su predstavnici lokalne samouprave potpisali ugovore. Za tu namenu je od predviđenih 13,5 iz budžeta lokalne samouprave izdvojeno oko 5,9 miliona dinara, saopšteno je na opštinskom portalu.

Građani su konkurisali za subvencije i od ukupno predviđenih sedam mera unapređenja energetske efikasnosti kuća i stanova dobili bespovratna sredstva za tri. Najviše interesovanja bilo je za zamenu stolarije gde je potpisano 45 ugovora sa vlasnicima stambenih objekata, za nabavku i instaliranja kotlova za grejanje na prirodni gas ili biomasu, pelet, briket ili drvnu sečku, zahteve je podnelo pet korisnika kojima su odobrena sredstva dok će novac za nabavku i ugradnju grejnih tela u domaćinstvima koristiti tri domaćinstva. Preko subvencija za unapređenje energetske efikasnosti opština će sufinansirati do 50 posto prihvatljivih troškova za radove i utrošene materijale, u skladu sa propisanim limitom za svaku od mera podrške. Za izvođenje radova za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova prijavilo se oko 20 firmi sa područja opštine, među kojima najviše preduzimača za zamenu stolarije.

Opština Mali Zvornik dobila je, navedeno je na njenom portalu, od Ministarstva rudarstva i energetike 10,5 miliona dinara za sufinansiranje navedenih mera podrške u 2022. godini i obezbedila isti iznos iz sopstvenog budžeta,.

Kurir.rs/T.I.