IVANJICA - Neizostavni deo proslave Božića u svakom domu u Srbiji je česnica, a recepti za njenu pripremu se razlikuju od mesta do mesta. U kući Radosave Stevanić iz Ivanjice ona se već decenijama sprema na isti način, od projinog brašna, po receptu starih baka.

Različiti običaji se vežu i za samo lomljenje česnice, jer se u nekim krajevima to obavlja za Badnje veče, ali u Ivanjici uglavnom na sam dan Božića tokom ručka, objavila je Infoliga.

radosava-stevanic-2.jpg
Infoliga Youtube Printscreen 

Radosava kaže da joj je omiljeni trenutak kada joj se četvoro unučića, a od skoro i dva praunučeta okupe oko tek ispečene česnice.

Takođe, ona ističe da svaka mlada domaćica, uz par saveta starijih, lako može da savlada pripremanje testa.

Iako postoje razlike u običajima i pripremi, lomljenje česnice tradicionalno okuplja ukućane oko stola.

A trenutak iščekivanja ko će izvući neki od verskih simbola jedan od najradosnijih tokom proslavljanja božićnih praznika.

Kurir.rs/Infoliga