Nakon što je UNESCO šljivovicu stavio na listu kulturnog nematerijalnog nasleđa eminentni svetski časopis uvrstio je još jednu srpsku rakiju među najbolja pića na svetu.

Viljamovka je takođe prava kraljica među žestokim pićima koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest i po hektara, a 5.000 stabala čuvene kruške spremno je za cvetanje.

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu, ali i o voćnjaku da se održava u kondiciji, kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikladan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice. Morate da vodite računa da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi jer svakom treba posebna nega, kao detetu - kaže Borko.

DOMAĆIN BORKO IMA BLAGO OD 5.000 STABALA: Rakija iz sela kod Lučana ide na sve kontinente NE IZLAZI IZ PODRUMA MLAĐA OD 3 GODINE Autor: RINA

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnjom rakije koja je ovih dana dostigla veliku slavu. Mada i pre eminentnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente. Nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu - dodaje Borko.

Ono što je svim proizvođačima drago jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada dobila i jedno svetsko.

(Kurir.rs/Rina)