Poljoprivrednici Srbije jutros su traktorima blokirali puteve u više gradova Srbije, pojedini koji ne mogu da dođu do gradova, blokiraće i lokalne puteve, a za sutra najavljuju dolazak u Beograd.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je da su počele blokade u Subotici, Požarevcu, Zrenjaninu, Bogatiću, Pančevu.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da je jutros blokiran ulaz u Požarevac.

Više desetina traktora danas oko 11 sati parkiralo se ispred i u okolini zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, u protestu poljoprivrednika. Poljoprivrednici su traktorima došli od Novosadskog sajma i najavili da će u toku dana blokirati saobraćajnice u tom gradu. Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je da "za sada" plan da ispred Pokrajinske vlade ostanu dva sata i dodao da je moguća potpuna blokada saobraćaja. Poljoprivrednici iz mesta Aradac iz okoline Zrenjanina blokirali su magistralni put Zrenjanin - Novi Sad.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine sa 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara. Oni traže minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru, da ;se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

(Kurir.rs/Beta)