VEK OD ROĐENJA MIĆE POPOVIĆA: Trodnevna manifestacija u čast velikog slikara
Foto: Kurir/T.Ilić

VEK OD ROĐENJA MIĆE POPOVIĆA: Trodnevna manifestacija u čast velikog slikara

Srbija -

Otvaranjem izložbe slika "Omaž Mići Popoviću", nastalih u likovnoj koloniju održanoj u Tršiću ove godine, povodom stogodišnjice rođenja poznatog Lozničanina, u Muzeju Jadra večeras se završava tradicionalna manifestacija "Mićini i Verini dani".

Loznica, izložba slika
foto: Kurir/T.Ilić

Trodnevni programi posvećeni ovom velikom srpskom slikaru druge polovine XX veka, kao i njegovoj supruzi, istaknutoj slikarki Veri Božičković Popović, počeli su u ponedeljak, na dan Mićinog rođenja, 12. juna. Prvoga dana je u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović otkrivena slikareva bista, delo vajara Tome Komatine, a pola sata kasnije otvorena i izložba "Ispričana Nepričava", povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza i Miodraga Miće Popovića, autora Eliane Gavrilović i Miodraga Tomića iz Narodnog muzeja Srbije.

Loznica, izložba slika
foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima Snežane Nešković Simić, direktorke lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić", Loznica se ponosi svojim velikanima, a to godinama dokazuje manifestacijom posvećenom ovim umetnicima, kao i obeležavanjem stogodišnjice Mićinog rođenja.

Loznica, izložba slika
foto: Kurir/T.Ilić

Na istom mestu juče je predstavljen 22. broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra ‘’Prizor’’ kao i knjiga ‘’Refleksije’’, izabrani tekstovi o Mići Popoviću i njegovim savremenicima čiji je autor Sreto Bošnjak. Mića Popović uz Vuka Karadžića i Jovana Cvijića, spada među najpoznatije ličnosti lozničkog kraja. Na velikog stvaraoca u gradu podseća Stalna postavka slika otvorena 28. oktobra 1989, smeštena na spratu Kuće Katića, u ulici Jovana Cvijića, godine kada je Popović proglašen i za počasnog građanina Loznice.

"Mićini i Verini dani" održavaju se od 2001. u junu, a od 2002. izlazi i časopis "Prizor" u izdavaštvu Centra za kulturu. Svestrani umetnik Mića Popović preminuo je 22. decembra 1996. u Beogradu. Inače, do sada Popović nije imao u Loznici spomenik ni bistu

Kurir.rs/T.I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track