UŽICE - Svečanom akademijom i dodelom 131 diploma za završene master i doktorske studije Pedagoški fakultet Užice obeležio je 31 godinu postojanja i rada.

Prof. dr Snežana Marinković, dekanica Pedagoškog fakulteta Užice, podsetila je da je misija fakulteta u prethodne tri decenije bila da svojim odgovornim radom, inovativnošću i očuvanjem akademske čestitosti potvrdi upravo ono što je bit jedne latinske izreke - da ime nikada nije nešto što je samo spoljašnje i nevažno, već uvek govori o suštinskom i osobinama nosioca.

- Shodno tome sa zadovoljstvom ističemo da u 31. godini svog rada fakultet ima osnovne, master i doktorske studije za smerove učitelj i vaspitač, osnovne akademske studije pedagogije i osnovne strukovne studije trener u sportu, biblioteku sa preko 50 hiljada knjiga, optimalan nastavni prostor, novi studentski dom sa 276 mesta i 34 nastavnika i saradnika. Naši nastavnici i saradnici su nosiosci 4 naučno istraživačka projekta, učestvuju na brojnim razvojnim nacionalnim i međunarodnim projektima. Tu je i preko 4.000 diplomiranih vaspitača i učitelja, koji su kao studenti realizovali mnogobrojne akcije na polju kulture i humanitarnog rada – rekla je dr Marinković.

Z.G. PEDAGOŠKI FAKULTET U UŽICU OBELEŽIO 31 GODINU RADA: Svečanom akademijom i dodelom diploma za završene master i doktorske studije

Ovoj svečanosti prisustvovali su rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor dr Nenad Filipović, posebni savetnik ministra prosvete profesor dr Janko Samardžić, član nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Nebojša Zdravković, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i drugi gosti.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor dr Nenad Filipović je rekao da u ovo doba sa prisustvom veštačke inteligencije, mobilnih telefona kada se obrazovanje potpuno menja i pored toga treba da negujemo osnovno obrazovanje, način prenošenja mladim naraštajima, da ih učimo da razmišljaju.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević za Pedagoški fakultet u Užicu kaže da je jedna od vodećih ustanova za obrazovanje učitelja i vaspitača u našoj zemlji, ali i jedan od simbola ne samo grada, nego i celog Zlatiborskog okruga. U okviru proslave Dana fakulteta u Galeriji fakuleta otvorena je izložba Prožimanja na kojoj su izloženi radovi bivših učenika pedagoške akademije.

Kurir.rs/Z.G.