GORNJA KOVILJAČA – U znak zahvalnosti koprivi, odnosno žari, koja ima brojna lekovita svojstva u etno-selu ‘’Sunčana reka’’, u Gornjoj Koviljači, kod Loznice, rešili su da održe manifestaciju u njenu čast.

Festival zahvalnosti koprivi i narodni vašar zakazali su za 25. maj, a prema rečima organizatora interesovanje je ‘’fantastično’’ i očekuje se veliki broj i učesnika i posetilaca. Prema rečima Ružice Starčević, direktorke etno-sela ‘’Sunčana reka’’, namera je da se zahvale koprivi, biljci koju naš narod vekovima koristi na sve načine, kao lek i hranu, i mnogo mu je pomogla.

- Interesovanje je veliko, za sada se javilo više od 20 različitih udruženja i više od 30 pojedinaca koji se bave proizvodnjom domaće hrane, ili raznih rukotvorina. Imaćemo učesnike iz Bijeljine, Zvornika, Valjeva, Šapca, drugih mesta i naravno lozničkog kraja. Biće spremana razna slana i slatka jela od koprive, čorbe, pite, sir od žare, a namera je da oni kojima se time bave to pokažu i budu za to i nagrađeni. Festival će trajati čitav dan, počinje od 11 sati, na obali Drine na naše tri plaže, Šotrinoj, Bibinoj i plaži Vrtovi Sunca koje su duge malo više od 300 metara. Vašar će biti prodajni, imaćemo nastup folklorne grupe, muzički program, a biće organoizovano pečenje jaganjaca i prasića, baš kao na pravom narodnom panađuru. Planiramo da ovo postane tradicionalna manifestacija – kazala je ona.

"NAŠOJ ŽARI HVALA, MNOGO NAM JE DALA": Festival zahvalnosti koprivi u etno-selu "Sunčana reka" (FOTO) Foto: Kurir/T. Ilić

Učesnici imaju priliku da pokažu svoje kulinarsko umeće praveći jela od koprive kao i razne rukotvorine. Biće dodeljene nagrade za najbolje jelo od žare i najbolje rukotvorine, a one u obe kategorije iznose po 300, 200 i 100 evra. Ideja je da se osim zahvalnosti koprivi ‘’u život vrati’’ narodni vašar, da se kao nekada ‘’ponovo sabiramo, družimo u ljubavu i proslavljamo šta imamo, da se ne zaboravi’’, kazala je Biljana Vojinović jedan od organizatora predstojeće manifestacije.

Od davnina su poznata lekovita svojstva koprive, a ova samonikla jestiva biljka je bogat izvor antioksidanasa. Lekoviti delovi koprive, ili žare su list, koren i njeno seme.

Zbog toga što su njeni cvetovi i listovi prekriveni žarnicama u narodu se naziva i žara, a prilikom branja treba koristiti rukavice. Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa i svrstava se u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Osim minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, fosforom i kalcijumom, a sadrži i hlorofil, tanine i karotenoide.

U narodu je najpoznatija kao prirodni lek protiv malokrvnosti, povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Kopriva pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma i u narodnoj medicini od davnina ima veoma široku upotrebu.

Osim čaja kopriva se koristi i za pripremu ukusnih i zdravih jela kao što su čorbe, salate i pite što će biti prikazano i na predstojećem festivalu pored Drine.

Kurir.rs/T.Ilić.