DAN KOMŠIJA U NASELJU DEKANAC: Donirane klupe kao povod za zbližavanje (VIDEO)
Foto: Kurir.rs/D.Š.

DAN KOMŠIJA U NASELJU DEKANAC: Donirane klupe kao povod za zbližavanje (VIDEO)

Srbija -

U naselju „Dekanac“ u Sremskoj Mitrovici juče je svečano proslavljen Dan komšija, praznik koji se globalno obeležava od 2000. godine svakog poslednjeg petka u maju mesecu.

Komšije su uživale u druženju na klupi, travi, uz muziku… „kao nekad“.

Povod za okupljanje bila je donacija Udruženja Centra za edukaciju i projekte MAS, koje je naselju poklonilo tri nove klupe. „Ženski centar, koji broji šest udruženja, danas je, uz podršku Centra za edukaciju i projekte MAS, napravio donaciju za naselje Dekanac u vidu tri klupe.

Jedna klupa je postavljena u vrtiću, dok su dve postavljene u stambenom naselju. Smatramo da je Dekanac jedno od najlepših naselja i da je bilo neophodno obezbediti mesto za odmor gde roditelji mogu pratiti svoju decu iz blizine,“ izjavila je Dragana Marelj, predsednica ovog udruženja.

Dekanac, Dan komšija
foto: Kurir.rs/D.Š.

Ovaj događaj organizovan je povodom Svetskog dana komšija, koji se obeležava 26. maja. Komšije su se prisetile starih dobrih vremena kada su jedni kod drugih prelazili u pižami, samo pokucavši na vrata. „Komšije su nekad bile podjednako važne kao porodica. Želim da budemo još bolji i da se najlepše slažemo. Da svi funkcionišemo kao jedna. Da znamo da među komšijama uvek možemo imati prijatelje,“ rekla je jedna od komšinica.

Dragana Marelj je dodala: „U vremenu u kojem živimo, često se suočavamo sa otuđenjem, te smo smatrali da je ovo pravi način da se svi ponovo zbližimo. Nadamo se da će ove klupe poslužiti kao mesta za toplu i prijateljsku komunikaciju, vraćajući nas na neke stare, dobre vrednosti.“

01:03

Dan komšija u naselju Dekanac: Donirane klupe kao povod za zbližavanje

Još jedan komšija je istakao važnost ljubaznosti: „Ljubaznost je potcenjena u gradskim sredinama, a toliko važna za normalno funkcionisanje. Umesto da budete jedni od onih koji su u stanju da prođu pored čoveka kao da on ne postoji, budite drugačiji. Javite se prvi. Jednostavan pozdrav ujutru ili malo ćaskanja u prolazu čuda čine za raspoloženje, kako vaše, tako i druge strane.“

Dekanac, Dan komšija
foto: Kurir.rs/D.Š.

Proslava Dana komšija u naselju Dekanac nije bila samo povod za druženje, već i za jačanje zajednice i podsećanje na važnost dobrosusedskih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track