SREMSKI KARIBI: Bešenovačko jezero, dragulj Fruške gore, na kom je kupanje zabranjeno (FOTO)
Foto: Kurir/D.Š.

tirkizna voda

SREMSKI KARIBI: Bešenovačko jezero, dragulj Fruške gore, na kom je kupanje zabranjeno (FOTO)

Srbija -

Važno je napomenuti da je kupanje u jezeru Beli kamen tehnički zabranjeno zbog velike dubine koja prelazi 50 metara na nekim mestima

Bešenovačko jezero, poznato i kao jezeroBeli kamen, smešteno na Fruškoj gori, udaljeno oko 20 kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Ovo prekrasno jezero s kristalno čistom, tirkiznom vodom i okruženo belim kamenim stenama, prava je oaza mira i lepote, koja mnoge posetioce podseća na more.

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Jezero je nastalo u bivšem rudniku lapora, gdje je cementara iz Beočina nekada vadila ovu rudu. Tijekom eksploatacije, probijena je vodonosna žila, zbog čega je kop počeo da se puni vodom. Danas je jezero duboko preko 50 metara i jedno je od najlepših u Sremu.

Kombinacija belog kamena i strmih šumovitih litica stvara spektakularan pejzaž, dok tirkizna boja vode doprinosi osećaju da se nalazite na morskoj obali. Bešenovačko jezero je popularno odredište za turiste, posebno tokom letnih dana, kada je voda savršena za kupanje. Iako nema uređenih plaža, postoji više mesta s lakim pristupom vodi.

Bešenovačko jezero, Beli Kamen
foto: Kurir/D.Š.

Ljubitelji skokova u vodu obožavaju ovo mesto, dok jezero često posjećuju i porodice s decom. No, treba biti oprezan zbog velike dubine koja na nekim mestima prelazi 50 metara, što je u prošlosti dovodilo do nesrećnih slučajeva. Iako se kupanje preporučuje s oprezom, kristalno čista voda s vidljivošću od preko metar i po i veruje se lekovitim svojstvima, privlači mnoge posetioce.

Vikendom je jezero vrlo posećeno, pa se preporučuje rano dolazak kako bi se osigurala dobra pozicija i mesto za parkiranjemjesto. Iako nema uređene plaže, gužve ne umanjuju užitak, a mnogi posetioci ostaju do kasno u noć, uživajući na daskama i dušecima.

Pravo je vreme za kupanje, a i jednodnevni obliazak je odlična ideja, za odmor u prirodi.

Bešenovačko jezero, Beli Kamen
foto: Kurir/D.Š.

Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po.

Gužve na jezeru su najveće vikendom, kada morate poraniti ukoliko želite da zauzmete dobru poziciju i parkirate auto bliže jezeru. Plaža ne izgleda „divlje“.

Iako se na ovom jezeru sadržaji naplaćuju, mnogi posetioci smatraju da su cene prihvatljive. Za četvoročlanu porodicu, cena ležaljki i suncobrana iznosi 2.000 dinara. Pored toga, možete iznajmiti daske za surf, pedaline, i uživati u ponudi hladnih napitaka i kafe. Nes kafa i hladan sok koštaju 380 dinara, dok se za dve ležaljke sa suncobranom plaća 1.000 dinara.

Beli Kamen, jezero, Bešenovačko jezero
foto: Youtube Printscreen

Važno je napomenuti da je kupanje u jezeru Beli kamen tehnički zabranjeno zbog velike dubine koja prelazi 50 metara na nekim mestima. Uprkos zabrani, mnogi posetioci uživaju u kupanju, skokovima u vodu i drugim vodenim aktivnostima. Plaža nije zvanično uređena, pa nema spasilačke službe, što zahteva dodatni oprez od strane kupača.

Komunalna policija je već reagovala na pokušaje otvaranja kafića na plaži, ali trenutna ponuda sadržaja poput ležaljki i suncobrana ostaje neometana. Prema rečima lokalnih vlasti, vlasnik privatne parcele na kojoj se jezero nalazi odlučuje o vrsti usluga koje se nude.

U poređenju sa drugim lokalnim destinacijama, poput plaže „Brioni“ na Savi kod Sremske Mitrovice, gde su ležaljke besplatne a piće jeftinije, Bešenovačko jezero nudi drugačiji, luksuzniji doživljaj. Iako je cena za neke usluge viša, prirodna lepota i posebna atmosfera ovog jezera privlače sve veći broj posetilaca.

Bonus video:

07:07

MOJ SIN JE SKOČIO U SAVSKO JEZERO DA SPASE DRUGA, OBOJICA SU SE UTOPILI: Potresne reči na godišnjicu tragedije na Adi Ciganliji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track