ZA ODŠTETU OTIŠLO 10 MILIONA DINARA: Psi lutalice prazne lozničku gradsku kasu
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

loznica

ZA ODŠTETU OTIŠLO 10 MILIONA DINARA: Psi lutalice prazne lozničku gradsku kasu

Srbija -

LOZNICA - Tokom prošle godine Komisija za utvrđivanje osnovanosti podnetih zahteva za naknadu štete zbog napada pasa lutalica primila je i obradila ukupno 325 zahteva, 242 zbog ujeda pasa, jedan ujeda mačke, a 82 je podneto za naknadu štete nanete domaćim životinjama.

O poravnanju sa oštećenima Gradsko pravobranilaštvo zaključilo je ukupno 294 ugovora, 217 zbog ujeda i 77 napada na domaće životinje, a njihova ukupna vrednost je 9,9 miliona dinara, od toga za ujede skoro 7,5 miliona, a životinje ostalo, navodi se u izveštaju nadležne komisije.

Prošle godine podneto je 19 tužbi, za štetu zbog ujeda pasa lutalica 18 i jedna ujeda mačke. Zahteva za naknadu štete je u 2023. osam manje nego godinu pre, ali petnaest više nego 2021, dok je vrednost zaključenih ugovora o poravnjanju prošle godine bila za oko 1,3 miliona manja nego godinu pre (2022.), a 324.000 niža nego 2021. godine. U izveštaju se navodi i da je prosečna vrednost isplaćene naknade za štetu usled ujeda pasa 34.445 dinara, i manja je nego godinu ranije (39.676) ili 2021. (44.840). Sa druge strane je lani zbog štete na domaćim životinja najveća u minule četiri godine i prosečno je isplaćeno po 32.345 dinara. U prva četiri meseca ove godine nadležna komisija primila je ukupno 68 zahteva, 56 zbog ujeda i 12 napada na domaće životinje, a Gradsko pravobranilaštvo je do kraja maja zaključilo 57ugovora o poravnanju sa oštećenima, ukupno vrednih oko 1,9 miliona dinara.

psi lutalice, pas lutalica, pas
foto: Kurir.rs/T.Ilić

Postoji sumnja na lažno prijavljivanje ujeda pasa lutalica i zloupotrebe, čini se da je ujeda pasa lutalica ‘‘malo previše’‘, stoji u izveštaju nadležne komisije, uz zaključak da je toga previše ne samo u Loznici nego u čitavoj Srbiji, a dokazivanje zloupotrebe jako teško.

- Dok imamo nesavesne vlasnike pasa i olako pisane izveštaje o ujedu – ogrebotini, imaćemo i pse na ulici, zahteve i tužbe za isplatu odštete. U velikom broju slučajeva ujedi vlasničkih pasa pokušavaju da se prikažu kao povrede nastale ujedom napuštenih zato što svu odgovornost tada snosi Grad na čijoj se teritoriji ujed desio.

Kada je u pitanju vlasnički pas, odgovornost snosi vlasnik ili osoba koja je bila odgovorna za psa kada je šteta ili povreda nastala – napominje u izveštaju nadležna komisija.

Godinama se u Loznica radi na rešavanju problema ulaganjem u zoohigijensku službu KJP ‘‘Naš Dom’‘, pronalaženjem i zbrinjavanjem pasa lutalica ali i kroz masovnu sterilizaciju pasa. Loznica već 25 godina ima prihvatilište za napuštene pse gde ih je gotovo uvek oko 200, međutim problem traje i iz gradske kase po osnovu nadoknade nastalih šteta i dalje odlaze milionski iznosi. Samo u četiri poslednje godine na taj način je budžet olakšan za 40,7 miliona dinara.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track