MALOZVORNIČKA OPŠTINA BRINE O ZVORNIČKOM JEZERU: Amfibija krenula u čišćenje (FOTO)
Foto: Portal Opštine Mali Zvornik

MALOZVORNIČKA OPŠTINA BRINE O ZVORNIČKOM JEZERU: Amfibija krenula u čišćenje (FOTO)

Srbija -

Čišćenje i uređenje plaže na Zvorničkom jezeru počelo je u mesnoj zajednici Sakar, radove izvodi lokalno Javno komunalno preduzeće ‘’Drina“, po nalogu opštine, u okviru priprema za manifestaciju ‘’Dani sportsko – rekreativnog turizma – Drina je smisao života“, koja će biti održana poslednjeg vikenda jula, saopšteno je na portalu lokalne samouprave.

Za čišćenje se koristi amfibija, specijalno kombinovano vozilo namenjeno za održavanje površine jezera i priobalja urednim, košenjem trave, ostalog rastinja i uklanjanjem otpada, koju je malozvornička opština kupila krajem 2022. godine.

Predsednik opštine, Zoran Jevtić rekao je, navodi portal, da je ćišćenje površine vode jezera od suvišnog rastinja i otpada uz upotrebu amfibije znatno olakšano, a biće nastavljeno i posle akcije na plaži u Sakaru.

Loznica, Mali Zvornik
foto: Portal Opštine Mali Zvornik

U toku je nabavka dodatnih priključnih delova za unapređenje rada mašine, a sredstva za kupovinu obezbeđena su iz stranih donacija i iz budžeta opštine, naveo je on.

Uslugu čišćenja površine jezera amfibijom JKP ‘’Drina“ će po utvrđenom cenovniku, pružati i HE ‘’Zvornik“, za uređenje određenih deonica na jezeru, kao i domaćinstvima i ugostiteljskim objektima uz obalu, registrovanim za obavljanje delatnosti u oblasti turizma.

Cena rada amfibije, koja omogućava košenje rastinja pod vodom i sakupljanje otpada na površini, je deset hiljada dinara po satu, bez uračunatog PDV-a, navodi opštinski portal.

Loznica, Mali Zvornik
foto: T. Ilić

Opština Mali Zvornik je za nabavku amfibije iz lokalnog budžeta pretprošle godine izdvojila oko 19,1 milion dinara.

Korišćenje amfibije doprineće očuvanju i zaštiti životne sredine i boljim uslovima za razvoj turizma u opštini Mali Zvornik.

Inače Zvorničko jezero je prva akumulacija na Drini, površina mu je 8,1 kvadratnih kilometra, napunjeno je 1955. godine i pruža odlične uslove za nautički turizam i ribolov.

Na njemu se održava i čuvena ‘’Somovijada’’, a započeto čišćenje omogućiće svima da se ovoga leta prijatnije osećaju na ‘’malozvorničkom moru’’.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja