Kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je danas kako je, na današnji dan, kralj Aleksandar I Karađorđević, prilikom obilaska manastira Žiča, nagradio svog ratnog druga.

Naime, kralj Aleksandar je 26. juna 1933. godine posetio manastir i po obilasku ove srpske svetinje od meštana sela Kruševica tražio da vidi svog ratnog druga, seoskog kiridžiju Milorada Joksimovića - Piliviku, kako su ga zvali meštani.

Niko do tada nije znao da se, iza skromnosti jednog običnog kiridžije, krio herojski podvig iz Prvog svetskog rata. Pilivika je krajem 1915. godine, prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, dao krv prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, direktno iz ruke u ruku, jer je princ hitno morao da bude operisan u improvizanoj poljskoj bolnici.

kralj-aleksandar-u-zici-1933.-godine.jpg
Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo 
foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo

Kralj Aleksandar je naredio da mu pronađu i dovedu Milorada Joksimovića. To je iznenadilo mnoge meštane Kruševice, pitali su se zašto bi kralj tražio da mu dovedu jednog seoskog kiridžiju. Opšti metež je nastao među njima, jer nisu mogli da veruju da kralj Aleksandar traži njihovog Piliviku.

Kada su ga doveli, onako prljavog od posla i skroz tihog, prišao je kralju, pozdravio ga, a Aleksandar ga je izljubio. Kralj Aleksandar i Milorad su se odmah slikali ispred Crkvice Petra i Pavla u porti manastira Žiča i razgovarali kao da se oduvek poznaju. Proveli su u razgovoru i šetnji puna dva sata. Na kraju razgovora kralj je pitao Milorada da li može nešto da učini za njega, a Milorad mu je stidljivo rekao da bi voleo da ima jedno malo parče zemlje gde bi mogao da ima svoju gostionicu.

kralj-aleksandar-u-zici-sa-miloradom-joksimovicem.jpg
Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo 
foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo

Kralj Aleksandar mu je ispunio želju, pokazavši tada da nije zaboravio svoje ratne drugove i krv koju su oni dali njemu i Otadžbini za koju su se borili.