IZLOŽBA SRPSKOG SLIKA NA VIDOVDAN Sremska Mitrovica prva će videti 60 slika rađenih posebnom tehnikom (FOTO)
Foto: Kurir/D.Š.

IZLOŽBA SRPSKOG SLIKA NA VIDOVDAN Sremska Mitrovica prva će videti 60 slika rađenih posebnom tehnikom (FOTO)

Srbija -

Na Vidovdan, 28. juna 2024. godine, u petak u 19 časova, Dragan Martinović, jedan od najvećih srpskih slikara današnjice, otvara veliku izložbu slika u velelepnom ambijentu Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, na adresi Vuka Karadžića broj 3.

Martinović je pobornik klasičnog slikarstva, a slikarskim putem je krenuo uz oca Milivoja Martinovića i Milića od Mačve iz Mačvanske slikarske škole.

Njegov životni put, isprepletan slikarskim kistom i bojama, vodio ga je širom sveta. Prvi put je izložio svoje slike u Šapcu pre pola veka, a zatim su sledili Beograd, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Opatija, Subotica, Njujork, Hong Kong, Minhen, Pariz, Beč, Atina, Milano i mnogi drugi gradovi. Nakon pola veka na putu ispletenom od lepote, snage i mudrosti, Dragan Martinović će, na Vidovdan, kako i dolikuje, izložiti svoje radove u svojoj Srbiji, u Sremskoj Mitrovici gde živi i radi.

1 / 7 Foto: Kurir/D.Š.

Ova izložba obuhvata 60 slika rađenih tehnikom ulje na ploči. Izložba je prodajnog tipa, a neke od slika su već tokom prethodne sedmice rezervisane dok još nisu napustile Draganov atelje. Vid je najvažnije čulo slikara, a Vidovdan je dan kada treba da zastanemo i pogledamo u sebe i svet oko sebe.

U srpskoj veri, tradiciji i istoriji, Vidovdan je veoma važan dan, dan kada se iznova sagledava kojem carstvu se prikloniti, zemaljskom ili nebeskom.

U petak, 28. juna 2024. godine od 19 časova, Dragan Martinović će nam ovom izložbom prirediti vidovdansku retrospektivu sa svojih 60 slika, iznedrenih iz njegovih 60 slikarskih pohoda. Izložba će trajati do 28. jula 2024. godine. Organizator izložbe je Muzej Srema, žila kucavica kulturnoistorijskog identiteta ovog prostora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja