LOZNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM: Radovi na regionalnom centru za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava"
Foto: KJP Naš dom

LOZNICA REŠAVA VELIKI PROBLEM: Radovi na regionalnom centru za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava"

Srbija -

LOZNICA - Budući regionalni centar za upravljanje otpadom ‘’Eko – Tamnava“, najveći ekološki projekat u Srbiji, do kraja naredne godine treba da bude završen, a među petnaest gradova i opština koji će tu odlagati komunalni otpad je i Loznica.

Prema rečima načelnika Mačvanskog upravnog okruga Željka Marjanovića radovi započeti prošle godine su u punom jeku i treba da budu završeni do kraja sledeće godine.

- Ovih dana sam obišao lokaciju budućeg regionalnog centra za upravljanje otpadom ‘’Eko – Tamnava“ gde se intezivno radi na upravnoj zgradi i samoj deponiji koja će biti urađena po svim evropskim ekološkim standardima tako da će, što se tiče zaštite životne sredine, oni biti maksimalno ispoštovani. U ovaj projekat uključeno je petnaest lokalnih samouprava, a iz Mačvanskog upravnog okruga to su osim Loznice i opštine Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj. Lokalne samouprave imaće reciklažna dvorišta za sortiranje otpada, postojaće i transfer stanice gde će otpad biti prikupljan iz više mesta, a takva je za Loznicu planirana u Osečini. Na samoj deponiji će na kraju biti odlagano samo ono što nije moguće upotrebiti u bilo kakve svrhe.

Posle otvaranja ‘’Eko – Tamnave“ u selu Kalenić, opština Ub, gradovi, odnosno opštine ostaće bez deponija koje sada koriste, a njenim stavljanjem u funkciju problem odlaganja otpada rešava se za jedan značajno dug vremenski period – objašnjava Marjanović.

1 / 4 Foto: Kurir/T.Ilić

Ovim regionalnim centrom biće sistemski rešen problem upravljanja otpadom za građane Uba, Valjeva, Osečine, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Lajkovca, Mionice, Obrenovca Barajeva i Lazarevca. Grad Loznica i tri susedne opštine pridružile su se ‘’Eko – Tamnavi“ potpisivanjem ugovora oktobra prošle godine, a sve ove lokalne samouprave na budućoj deponiji otpad će odlagati na savremen način čime će biti unapređen kvalitet života njihovih građana.

Procena je da će na deponiji godišnje biti odlagano oko 240.000 tona otpada iz petnaest gradova i opština, u kojima živi više od 500.000 građana. Loznica odavno nastoji da reši problem komunalnog otpada. Grad decenijama koristi deponiju, o kojoj se stara KJP ‘’Naš dom’’, na obali Štire koja je bila smetlište dok nije počela njena sanacija i sada je jedna od uređenijih komunalnih deponija. Sanacija je počela pre skoro deceniju i po, a 2011. i 2012. bila je sufinansirana od Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave, da bi od 2013. za tu namenu Loznica svake godine u budžetu izdvajala novac. Prošle godine bila je na redu 13. faza za koju je kao i za čišćenje divljih deponija, utrošeno planiranih 28,5 miliona dinara.

Loznica
foto: KJP Naš dom

Grad o regionalnoj deponiji razmišlja duže od decenije, čak je lokalni parlament krajem 2012. odlučio da bude locirana na lokaciji Krivića ada u Lipničkom Šoru, za potrebe Loznice, Ljubovije, Malog Zvornika i Krupanja, ali se od toga kasnije odustalo. Loznica i dalje koristi postojeću gradsku deponiju što, po svemu sudeći, neće trajati još dugo i uskoro će loznički otpad putovati na Ub.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track