ZNAČAJ SARADNJE OPŠTINA IZ SRBIJE I SRPSKE! Žarić Kovačević u Gadžinom Hanu poručila da je Vlada posvećena razvoju i miru
Foto: Opština Gadžin han

ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave

ZNAČAJ SARADNJE OPŠTINA IZ SRBIJE I SRPSKE! Žarić Kovačević u Gadžinom Hanu poručila da je Vlada posvećena razvoju i miru

Srbija -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević prisustvovala je danas u opštini Gadžin Han svečanom otvaranju novog bazena u naselju Donji Dušnik, čiju izgradnju je pomogla Evropska unija preko projekta prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom.

Jelena Žarić Kovačević pokraj novootvorenog bazena
Jelena Žarić Kovačević pokraj novootvorenog bazenafoto: Opština Gadžin han

Žarić Kovačević je poručila daMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržava saradnju, prijateljstvo i uzajamnost između država, regiona i lokalnih samouprava. Navela je da MDULS podstiče osnivanje i unapređenje međuopštinske saradnje između opština i gradova u Srbiji, ali je naznačila i da je saradnja sa regionalnim državama, te lokalnim samoupravama iz regiona, podjednako važna za zajednički razvoj, stabilnost, mir i budućnost.

Ona je podsetila da su Niš i Gadžin Han, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kroz projekat "Lokalna samouprava za 21. vek", potpisali Sporazum o međuopštinskoj saradnji na osnovu kojeg je osnovana zajednička Kancelarija lokalnog ombudsmana Niša i Gadžinog Hana. Naglasila je da je na ovaj način servis lokalnog ombudsmana bliži građanima, njegove usluge dostupne i pristupačne, tako da građani Gadžinog Hana ne moraju da putuju daleko da bi zatražili zaštitu nekog prava i pranog interesa.

Ministarka Žarić Kovačević
Ministarka Žarić Kovačevićfoto: Opština Gadžin han

Dodatno, ministar Žarić Kovačević je podsetila i da je opština Gadšin Han, tokom nedavno održanog Svesrpskog sabora, sa opštinom Bratunac iz Republike Srpske potpisala ugovor o saradnji u oblasti privrede i kulture, a da su ranije ove dve opštine potpisale Sporazum o bratimljenju.

- Ovakav vid partnerstva je od velikog je značaja, jer njime pokazujemo da moramo čvršće da se umrežimo, i da nije važno da se samo opštine blizu Drine i s obe strane Drine povezuju, nego i da udaljene opštine, poput Bratunca, koji se nalazi u Podrinju u Republici Srpskoj, i Gadžinog Hana, iz Nišavskog okruga, sa juga Srbije, a koje su međusobno udaljene čak 420 km, mogu da nađu oblasti od zajedničkog interesa, odnosno oblasti koje će ubrzati zajednički razvoj i napredak.

Jelena Žarić Kovačević, Gažin han
foto: Opština Gadžin han

Zaključila je da su ljudi u fokusu aktuelne politike i da je sve što Vlada Srbije čini i radi usmereno na boljitak, mir u regionu i stabilan razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track