LOZNICA – Prodavci lila već su se rasporedili na više lokacija u Loznici, a jedna od najkorišćenijih je na mostu kod zelene pijace. Ove godine nisu korigovali cene pa se lile mogu pazariti po lanjskoj od 250 do 300 dinara. Kažu da je ponuda dobra, već ima kupovine, ali da veću navalu očekuju tek od ponedeljka i pred sam Petrovdan.

- Trenutno je više onih koji pitaju za cenu nego što kupuju, ali ima i kupaca. Za džep se najlakše maše bake i deke da obraduju unuke, a roditelji čekaju još koji dan da vide hoće li cene malo ’’pasti’’. Svake godine bude dobra prodaja jer ih deci kupuju i komšije, familija, tako da nije loše. Neki uspeju da prodaju i do hiljadu lila – kaže jedan od prodavaca na mostu kod pijace koji nudi i ivanjdanske venčiće po 200 dinara, mada ih ima i upola jeftinije, a cenu diktira koliko su bogato ukrašeni.

loznica--pocelo-kupovanje-lila.jpg
Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Uoči praznika Petrovdana, u skladu sa tradicijom, u četvrtak (11.7) će od 20 sati u porti kod stare Pokrovske crkve biće upaljene lile, ali će goreti i na više mesta u lozničkom kraju, trgovima, raskrsnicama, uzvišenjima, ledinama, gde god ima više slobodnog prostora da se što više lila bezbedno okreće i da se njihov plamen što dalje vidi. Isto veče će na šetalištu koncertom poznatog ‘‘Barselona Džipsi Balkan orkestra’‘ svečano će biti otvoren i sedmi ’’Lila-Lo’’ festival, koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL), posvećen običaju lilanja. Inače, lile se prave tako što se osušena kora divlje trešnje ili breze stavlja na drveni štap, a običaj simbolizuje vremena kada su hrišćani bili progonjeni. Crkvena opština loznička već trinaest godina u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice organizuje zajedničko paljenje lila. Minulih godina okupljalo se i više od 500 dece u pratnji roditelja, lani je bilo najmasovnije kada je besplatno podeljeno oko 200 lila. Inače, od 2018. godine TOGL organizuje festival ’’Lila- Lo’’, nazvan po lilama.

Narednih dana očekuje se pravo letnje vreme pa će biti uslova da u lozničkog kraju ponovo gori mnoštvo petrovdanskih lila i nastavi čuvanje ovog običaja.